Ter nagedachtenis aan de 17-jarige Sam Hooftman lopen woensdagavond zo'n vijfhonderd mensen mee met een herdenkingswandeling.
Ter nagedachtenis aan de 17-jarige Sam Hooftman lopen woensdagavond zo'n vijfhonderd mensen mee met een herdenkingswandeling. Ellen Toledo

Indrukwekkende herdenkingstocht voor Sam in Heemstede en Haarlem

Mensen

HEEMSTEDE-HAARLEM Ter nagedachtenis aan de 17-jarige Sam Hooftman uit Overveen, die vorige week door een noodlottig ongeval om het leven kwam, liepen woensdagavond zo’n vijfhonderd mensen mee met een herdenkingswandeling. 

De route liep vanaf station Heemstede-Aerdenhout naar de plek aan de Leidsevaart waar het lichaam van Sam vrijdag 7 januari in het water werd gevonden. Langs de route hingen vlaggen halfstok en hadden bewoners kaarsjes in hun tuin aangestoken. Veel mensen die meeliepen hadden kaarsjes, bloemen of lantaarns meegenomen om neer te zetten op de plek waar de 17-jarige scholier het leven liet. Onderweg heerste er voornamelijk stilte en veel, vooral jonge, deelnemers aan de tocht hielden elkaar af en toe even vast om hun verdriet over het verlies van Sam te delen en verwerken.

De familie van Sam was niet bij de herdenkingswandeling, die ze bewust geen ‘stille tocht’ wilden noemen, aanwezig. De ouders en twee jongeren broers waarderen het initiatief van de herdenkingswandeling zeer, maar wilden het verlies van Sam liever thuis in alle rust verwerken. Wel bekeken ze de wandeling op Haarlem105, die live verslag deed.  

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en Elbert Roest, burgemeester van Bloemendaal, beiden zichtbaar aangeslagen, liepen ook mee. “Het is voor heel veel mensen zo herkenbaar. Zo’n jonge jongen die op het punt staat de wereld in te gaan. Het angstbeeld van ouders als hij niet thuiskomt van een feestje, is zo invoelbaar, zo verschrikkelijk. Alles wat er gebeurt om ouders, familie en bekenden te laten voelen dat er echt met ze wordt meegeleefd, is mooi, is goed”, aldus Jos Wienen. 

“Het is heel waardig”, vult burgemeester Elbert Roest instemmend aan. Volgens de Bloemendaalse burgervader trok er een siddering door de hele gemeente toen naar buiten kwam dat de 17-jarige Overvener levenloos in de Leidsevaart was gevonden. “Ook bij mij. Een geliefde jongen van nog maar zeventien is gestorven. Het is bijna niet uit te drukken hoe erg dat is.’’


 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie