Drie generaties waren aanwezig bij de onthulling van de straatnaam.
Drie generaties waren aanwezig bij de onthulling van de straatnaam. Janny Herfst

Verloskundige Hendrika Eijken-van ’t Hof heeft een eigen straatnaam in Badhoevedorp

25 september 2023 om 08:28 Mensen

BADHOEVEDORP In aanwezigheid van familie, vrienden en wethouder Mariëtte Sedee, is zondagmiddag in de nieuwbouwwijk Quatrebras in Badhoevedorp de straatnaam Hendrika Eijken-van ’t Hof onthuld. Drie generaties die na de markante vroedvrouw, haar dochter, haar kleindochter en achterkleinkinderen, waren bij dit bijzondere moment aanwezig. 

“Hendrika heeft letterlijk aan de wieg gestaan van de Badhoevedorpse samenleving; van inwoners die hier vandaag de dag nog staan,” aldus de wethouder. “Ze is een lokale heldin.”

Tekst gaat onder foto verder.


Mevrouw Eijken-van ‘t Hof bij een van de baby’s waarbij zij aan de wieg heeft gestaan. - Aangeleverd

“Het is niet verwonderlijk dat inwoners juist met haar naam kwamen toen wij een oproep plaatsen voor straatnamen in de nieuwbouwwijk Quatrebras,” zei wethouder Sedee, die onder meer volksgezondheid in haar portefeuille heeft. “Goede zorg is belangrijk en een goede zorgverlener was Hendrika zeker. Van 1931 tot 1979 was zij verloskundige in Haarlemmermeer. Ruim 9000 bevallingen heeft ze gedaan. En dan heb ik het over thuisbevallingen waarvoor zij bij nacht en ontij op pad ging, ook tijdens de oorlog. Onverschrokken was ze. Zij kreeg terecht in 1972 een koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau.”

HISTORISCH MOMENT

De wethouder verklaarde de onthulling tot historisch moment zoals de geboorte van een kind in het leven van mensen ook altijd een historisch moment is. “Voor kersverse ouders die hun pasgeborenen vasthouden, is de geboorte het mooiste moment uit hun leven en hiervan maakte Hendrika Eijken-van ’t Hof voorgoed deel uit.”

Tekst gaat onder foto verder.


De Hendrika Eijken-van ‘t Hofstraat. - Janny Herfst

Bij de onthulling waren mensen aanwezig die dat konden beamen en aan wiens wieg of bed de vroedvrouw jaren geleden stond. Deze mensen, en ook haar vervangster gedurende meerdere jaren, verloskundige mevrouw De Jonge-Pool, begonnen direct herinneringen op te halen. Bijvoorbeeld dat zij op een motor door de polder reed, waarmee de woorden van de wethouder prachtig werden onderstreept. “Zo leeft Hendrika voort in ons collectieve geheugen. Ruim denkend, oplossingsgericht, sociaal bewogen en niet onbelangrijk, vooruitstrevend.”

ONTHULLING

Het gezelschap schaarde zich in een stralende zon rond het bord met de straatnaam die nog was afgedekt met een kleed waarop een foto was te zien van de markante vrouw. De drie generaties stonden klaar voor de onthulling. “Van harte gefeliciteerd met jullie eigen mooie familiemoment”, aldus de wethouder. “Geniet er van. Hendrika Eijken-van ’t Hof heeft voor altijd een plek in ons midden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie