
Mannenpaleis gaat dicht; Barry en Sander Zandvliet hebben geen keus
27 september 2023 om 08:31 Mensen Tips van de redactieNIEUW-VENNEP De bekende Vennepse Dumphandel Zandvliet gaat aan het eind van dit jaar dicht. De eigenaars Barry en Sander Zandvliet zien geen andere mogelijkheid vanwege de veranderde economische situatie. “Een dergelijke beslissing neem je niet zomaar. Daar gaan slapeloze nachten aan vooraf.”
Gezien het aanbod zijn het vooral mannen die over de drempel kwamen aan de Venneperweg 505. Hier vonden ze onder meer luchtdrukwapens, legerschoenen, commandotruien, bomberjacks en securityspullen als handboeien en knuppels. De afdeling outdoor bevatte bijvoorbeeld waterzuiveringstabletten, een pilotenslaapzak en een survivalkit met zaag, schep, bijl en flesopener. Ook bood de winkel dartspullen en modelbouwbouwpakketten.
“Het is inderdaad een echt mannenpaleis”, zegt Barry, die met zijn 43 jaar vijf jaar jonger is dan zijn broer Sander. “Alhoewel je hier ook best wat vrouwen ziet. Ze komen vaak kleding kopen, en er zijn ook vrouwen die de schietsport beoefenen of outdoor kamperen. Maar uiteraard is het grootste deel van onze klanten man. Een brede groep. Van iemand die met zijn handen werkt tot een bankdirecteur. We hebben ze de afgelopen jaren uit het hele land naar Nieuw-Vennep zien komen. Dat is de charme van zo’n winkel. Eentje kwam altijd met de trein uit Eindhoven. Er zijn niet veel plekken waar je spullen voor de schietsport kan kopen.”
Tekst gaat onder de foto verder.
Weer gaan de deuren van een winkel in Nieuw-Vennep dicht. - Robert Joore
OPKOPERS
“Veel mensen werden vaste klant. Die kochten altijd hun werkschoenen bij ons. Leuk, je krijgt een band met ze, maakt een praatje.” Dat zal allemaal veranderen nu de deuren van Dumphandel Zandvliet ergens tegen het einde van het jaar definitief sluiten. “We weten nog niet de exacte datum”, geeft Barry aan. “Dat hangt een beetje van af hoe de verkoop loopt. Het zal zeker helpen dat we allerlei leuke acties en mooie kortingen hebben.”
Alles moet weg, maar om hoeveel spullen het precies gaat kunnen de eigenaars niet becijferen, zoveel is het. Niet voor niets hanteerde de winkel jarenlang de slogan: ‘Het grootste assortiment dumpartikelen van Nederland’.
Het kostte desondanks aardig wat nachtjes wakker liggen om er een punt achter te zetten
Barry: “We hebben een behoorlijk assortiment opgebouwd. Lukt het niet om alles te verkopen, dan zijn er altijd nog de contacten met opkopers. Zij zullen de rest overnemen. Het zal niet veel zijn, want we hebben nog behoorlijk wat weken te gaan voordat de zaak dicht gaat. Nee, zelf zal ik geen spullen overnemen. Ik heb hier als verkoper gewerkt, en ben zeker geen verzamelaar. Ik zal mijn huis er niet mee vol zetten, haha.”
OPGEGROEID
Toch doet het de broers pijn dan hun winkel dicht gaat. “Een dergelijke beslissing neem je niet zomaar. Mijn vader Wil en oom Jan begonnen de winkel 43 jaar geleden. Ze wilden als timmerman wat lichter werk en begonnen kleding te verkopen. Later kwam daar de dump bij. Wij zijn met de zaak opgegroeid en hielpen jaarlijks met de verkoop van vuurwerk.”
“Twintig jaar geleden hebben we de handel overgenomen. Oom Jan was vrijgezel, wij waren als enige kinderen de logische opvolgers. Mijn broer was chauffeur in de bloemenhandel en ik werkte als kok. Een aardige overgang dus! Verder kwam er een webwinkel bij. Leuk werk hoor. Echt iets voor mannen-mannen, zoals wij ook best zijn. Maar op een gegeven moment was de groei er uit, en stilstand is achteruitgang.”
De tekst gaat onder de foto verder.
De heren tussen hun uitgebreid assortiment. Robert Joore
“Het kostte desondanks aardig wat nachtjes wakker liggen om er een punt achter te zetten. Het is niet zomaar een baantje wat je opzegt. Maar als je boekhouder telkens aangeeft dat als we zo door gaan, er binnen enkele jaren een faillissement aankomt, kan je niet anders. Ik heb een gezin te onderhouden.”
ONROERD
“We zijn geen uitzondering. Je ziet overal in het land dat winkels dichtgaan. Deels omdat er steeds meer via internet wordt verkocht, deels omdat allerlei kosten blijven stijgen. We betaalden laatst voor een zending uit Groningen alleen al veertig euro transportkosten. Het is duidelijk dat een winkel runnen bijna niet meer rendabel kan zijn.”
We zijn geen uitzondering. Je ziet overal in het land dat winkels dichtgaan
Barry is ontroerd over de impact die het besluit in Nieuw-Vennep heeft opgeroepen. Niet alleen in de winkel krijgt hij warme reacties, ook online uiten mensen zich meelevend, zoals op de facebookpagina Je Bent Venneper Als… waarin bewoners hun steun uitspreken voor de eigenaars en hun zorgen uiten: weer een winkel weg uit het dorp.
Zorgen over hun eigen toekomst hebben de twee echter niet. Sander gaat door met de handel in bedrijfskleding en Barry zal zijn oude werk als kok weer oppakken. “Gezien de huidige arbeidskrapte verwacht ik snel aan de bak te kunnen, en anders mijn vrouw wel, zij beschikt over voldoende papieren. Ik heb nog geen concrete plannen. Eerst deze klus afronden. Daarbij hoop ik nog vele mensen in de zaak te zien die persoonlijk afscheid komen nemen.”