Rob en Inge zetten zich in voor de bescherming van weesolifantjes.
Rob en Inge zetten zich in voor de bescherming van weesolifantjes. Marina de Wit / BDU

Vrienden van de Olifant helpt weesolifantjes

29 november 2023 om 08:00 Mensen

HOOFDDORP Vrienden van de Olifant hield afgelopen zaterdag de jaarlijkse wintermarkt. De kraampjes waren voornamelijk gevuld met vele soorten en maten olifantenbeeldjes uit eigen collectie of nieuw. De stichting die zich met name inzet voor de bescherming van weesolifantjes moest het vooral van het publiek in de ochtend hebben.

Bijna dertig jaar zet oprichter en bestuursvoorzitter Rob Faber uit Amstelveen zich in voor de bescherming van Aziatische en Afrikaanse olifanten, in het bijzonder weesolifantjes. “Het begon allemaal met het verzamelen van olifantenbeeldjes”, begint secretaris Inge Lenior. De Hoofddorpse Lenior bestuurt de stichting samen met Faber en zet zich al 15 jaar in voor dit goede doel. Ze raakte bij toeval bevriend toen haar dochter destijds contact met Faber zocht vanwege een spreekbeurt over olifanten. 

REHABILITATIEPROCES

“De uitstraling van de olifant trok Rob aan en eigenlijk wilde hij een museum opzetten”, gaat Lenior verder. “Nergens, behalve in de bibliotheek, was informatie over de olifant te vinden.” Na overleg met experts uit dierenparken kon hij de vraag ‘wat ga je voor de echte olifant doen?’ niet loslaten, van stroperij was namelijk toen ook al jaren sprake. 

De uitstraling van de olifant trok Rob aan en eigenlijk wilde hij een museum opzetten

“Hij besloot een olifantenweeshuis in Kenia te ondersteunen en diverse peetouders sloten zich aan bij de Vrienden van de Olifant. Daar hebben we een klein kantoortje aan de Binnenweg.” Er volgden meer projecten in Thailand, Sri Lanka en Zambia. “Baby olifantjes die gevonden worden, volgen in de weeshuizen een rehabilitatieproces, dat wil zeggen dat ze 8 tot 10 jaar verzorging en begeleiding krijgen en daarna weer de vrije natuur ingaan. In Kenia blijven de olifantjes wat langer in de opvang, vanwege de leeuwen die de jongsten als makkelijke prooi zien.” 

OLIFANTENTIJDSCHRIFT

Per project gaat het om zo’n honderd olifantjes. Peetouders die een of meerdere olifantjes ‘adopteren’, worden met informatie vanuit het weeshuis, de nieuwsbrief en een jaarlijkse foto op de hoogte gehouden van het opgroeien van hun olifantje(s). Ook brengt de stichting het enige tijdschrift ter wereld uit dat geheel in het teken van de olifant staat. Faber brengt jaarlijks een bezoek aan de weeshuizen. “Veel minder dan vroeger, want het contact verloopt nu gemakkelijk online.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


In het kantoor van Vrienden van de Olifant is een bonte verzameling van beeldjes te vinden van de olifant. - Marina de Wit / BDU

KRITIEKE TOESTAND

“Na geldinzameling hebben we in 2016 ook een Medical Centre in Sri Lanka kunnen openen”, vult Faber aan. “Veel olifantjes worden in het noorden in kritieke toestand gevonden. Tijdens de 6 tot 8 uur durende reis naar het weeshuis in het zuiden overlijden ze soms al. Met de komst van het ziekenhuis in het noorden zitten we nu met de verzorging en medicatie er bovenop, want een olifantje kan maar max 48 uur zonder moedermelk.” 

Faber voelt zich vereerd, want het tweede olifantje dat in het ziekenhuis werd opgenomen, is naar hem vernoemd. “De eerste heeft de naam Mozes gekregen, vernoemd naar een van onze peetouders die veel voor de stichting betekent”, vertelt Faber trots. “Ik was ooit eerste peetouder. De olifant in Kenia reageert heel anders op mij dan in de andere weeshuizen. Hij kijkt me aan, je maakt echt contact en legt zijn slurf om mijn nek”, zegt Faber dankbaar voor het mooie werk dat hij al jaren verricht. 

RADIOHALSBAND

Trots is er ook voor de olifantjes die terugkeren naar de natuur en dan vaak zelf een baby krijgen. “Zo houd je de populatie in leven. Ze worden altijd in een groep vrijgelaten, waarbij deze een radiohalsband omkrijgt, zodat we ze nog een paar jaar in de gaten kunnen houden”, legt Lenior uit. Olifanten kunnen wel zo’n 60 tot 70 jaar oud worden. “In Kenia blijven ze rondom het weeshuis, maar in Sri Lanka zetten we ze over het hele land uit.” 

Als we nog meer peetouders krijgen, kunnen we nog meer voor deze dieren betekenen

In Kenia vormt de bedreiging vooral de stroperij, in Sri Lanka en Thailand  zijn er vaak conflicten met betrekking tot boeren met hun akkerbouw of dorpen die groeien waardoor er minder leefgebied voor de olifanten is. De moeder wordt dan doodgeschoten of een kudde wordt verjaagd en gaat ervandoor, een jong olifantje houdt het niet bij en blijft achter. In Thailand blijven de olifanten in de opvang. De toeristenindustrie heeft ze zo getraumatiseerd, bijvoorbeeld jaren aan een ketting vastgebonden, dat ze intense verzorging nodig hebben en veilig verblijven in het natuurgebied rondom de opvang.” 

Bij Vrienden van de Olifant zijn 4000 vrienden aangesloten. Dat vindt de voorzitter redelijk, maar niet heel groot. “Als we nog meer peetouders krijgen, kunnen we nog meer voor deze dieren betekenen.” Naast Faber en Lenior werken er nog drie betaalde krachten voor de stichting. 

Wil je iets betekenen voor Vrienden van de Olifant? Ga naar olifanten.org en meld je bijvoorbeeld als peetouder aan.

Door Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie