Henk Westerveld: "De kleine goede dingen hebben ons op de been gehouden."
Henk Westerveld: "De kleine goede dingen hebben ons op de been gehouden." Trudy Witteman/BDU

Henk Westerveld schrijft boek als eerbetoon en oproep tot respect

29 november 2023 om 11:00 Mensen

HOOFDDORP Bij een zwaar verkeersongeluk in Zuid-Spanje verloren Henk en Lieneke Westerveld uit Hoofddorp twee van hun drie jongvolwassen kinderen, een neef en een broer van Lieneke. Henk legde het verhaal van de omstanders die niet bleven staan maar deden wat er gedaan moest worden, van de voorbijgangers die niet voorbijgingen, vast in een indrukwekkend boek dat hij de titel ‘De troost van het kleine goede’ gaf. “Met mijn boek hoop ik mensen die net als wij door rampspoed zijn getroffen, een hart onder de riem te steken.”

Omdat hij over het drama nu eenmaal niet uitgepraat en uitgeschreven raakt, heeft Henk Westerveld (70) het boek geschreven. Het drama dat op 28 juli 1999 plaatsvond doordat een vrachtwagen op een drukke tweebaansweg op de verkeerde weghelft terecht kwam en met volle snelheid frontaal botste op de auto met daarin hun dochter Willemien van 22, hun zoon Herman van 18, hun neef Johan van 17 en Lienekes broer Gert-Jan van 41. 

In de loop van de jaren ben ik meer en meer gaan beseffen dat achter het rauwe verhaal van de ramp nog een tweede verhaal zat

Drie jonge mensen, de wereld aan hun voeten. Met hun vrijgezelle suikeroom op duikvakantie. Zorgeloos. Maar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Wie het boek leest ervaart dat het juist de kleine goede dingen zijn geweest die Henk en Lieneke (71) op de been hebben gehouden. Die hen er doorheen hebben gesleept toen ze geen kant meer op konden. De omstanders die op het juiste moment op de juiste plaats waren. 

Henk daarover: “In de loop van de jaren ben ik meer en meer gaan beseffen dat achter het rauwe verhaal van de ramp nog een tweede verhaal zat. Meer dan waard om verteld te worden. Het verhaal van de omstanders die deden wat er gedaan moest worden. Mensen, soms onbekenden, die geraakt waren door het ongeluk. Met het boek wil ik iedereen die te maken heeft met verdriet en verlies attenderen op de rol van de mensen om hen heen. Probeer oog te hebben voor deze omstanders, is mijn advies. Zij kunnen je misschien helpen. Zoals ze ook ons geholpen hebben.”

POLITIE

Maar het 150 pagina’s tellende boek is meer. Het is een eerbetoon aan de voorbijgangers die niet voorbij gingen. En het is een oproep om respect te hebben voor alles wat aan de slachtoffers van een ongeluk heeft toebehoord waarmee tevens respect betoond wordt aan de nabestaanden. Waarom deze oproep? 

We hadden er vooral verdrietig willen zijn en willen terugdenken aan onze dierbaren. Dat voornemen werd compleet onderuit geschoffeld door wat we aantroffen.

“Na de ramp kwam slechts de helft van de bagage terug naar Nederland. Meer is er niet, kregen we van de autoriteiten te horen. Elf maanden na de ramp durfden we het eindelijk aan naar de plek van het ongeluk te gaan. Als verwerking van wat ons overkomen was. We hadden er vooral verdrietig willen zijn en willen terugdenken aan onze dierbaren. Dat voornemen werd compleet onderuit geschoffeld door wat we aantroffen. Tot onze verbijstering vonden we in het hoge dorre gras langs de weg heel veel persoonlijke spullen waaronder de paspoorten en kleren en onderdelen van de auto. Bijna een jaar later dus”, vertelt Henk geëmotioneerd. 

De beroerde en respectloze afhandeling van het ongeluk door de Spaanse politie doet Henk 24 jaar na dato nog steeds heel veel pijn.

Om te onderstrepen hoe belangrijk het is om een ongeluk zo goed mogelijk af te handelen heeft Henk Westerveld twintig jaar lang zijn ervaringen verteld aan politie-agenten in opleiding. Toegespitst op de rol van de politie bij verkeersongelukken, over het omgaan met de ongeluksplek, over het slechtnieuwsgesprek aan de voordeur van de nabestaanden. 

Over het falen van de Spaanse politie. “Maar ik vertelde ook hoe snel ook in ons land fouten kunnen worden gemaakt. Ook hier zijn bij verkeersongelukken soms wel vijf hulpdiensten betrokken. Dat gaat niet vanzelf goed.”

EIGEN TEMPO

Ten tijde van het ongeluk was Henk projectleider op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij prijst zijn werkgever om de mogelijkheden die hij kreeg om zijn rouw te verwerken en de draad weer op te pakken. Henk beseft ook dat lang niet elke organisatie over de financiële mogelijkheden beschikt om een door een ramp getroffen medewerker de tijd te geven in zijn eigen tempo te re-integreren. 

Maar ik vertelde ook hoe snel ook in ons land fouten kunnen worden gemaakt.

“Daarom moet er een toereikende financiële voorziening komen om deze last weg te halen bij de werkgever. In het belang van ons allemaal.”

Het boek lees je in één adem uit. Het is met vlotte pen geschreven en de indringende manier waarop de achttien omstanders – mannen, vrouwen, Spanjaarden en Nederlanders die meer hebben gedaan dan ze strikt genomen hoefden te doen – via Henk aan het woord komen, zorgt voor kippenvel. Ook voor herkenning, vanwege de situaties waarin zij komen te verkeren. 

In zijn inleiding schrijft Henk over deze omstanders: ‘Ze hebben gemeenschappelijk dat ze van doorslaggevende betekenis zijn geweest voor het onweerlegbare feit dat ik het verlies van mijn kinderen en van mijn andere familieleden nu al meer dan 24 jaar heb overleefd. Ze lieten alles uit hun handen vallen toen ze geconfronteerd werden met het ongeluk. Ze beseften: het is nu of nooit. Dit is het uur U’.

Hoewel de Hoofddorper in de eerste plaats zijn herinneringen en ervaringen heeft opgeschreven ter verwerking van zijn verdriet en om te voorkomen dat hij ze later kwijt zou zijn, is het boek een eerbetoon geworden aan alle voorbijgangers die niet voorbijgaan.

Kort na het ongeluk heeft Henk de woede en de wanhoop vanwege de dood van hun kinderen van zich afgeschreven. Omdat hij zo graag hun namen wilde blijven noemen en omdat hij iedereen wilde laten weten hoe verdrietig, wanhopig, verbijsterd en kwaad hij was. Het boekje is nooit uitgegeven. Het is een bijlage geworden van ‘De troost van het kleine goede’.

PRESENTATIE

Henk Westerveld presenteert zijn boek op vrijdag 8 december in kerkcentrum De Ark, Muiderbos 36 in Hoofddorp. Aanvang 19.30 uur. ‘De troost van het kleine goede’ kost 17,95 euro en is die avond te koop. Tevens vanaf 12 december bij boekhandel Stevens in Hoofddorp. Uitgever is Van Warven in Kampen. In verband met de organisatie is aanmelden via boekhenkwesterveld@gmail.com gewenst.

Door Frans Witteman

De paspoorten hebben bijna een jaar langs de kant van de weg gelegen.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie