Afbeelding
Trudy Witteman

Memorabel jubileum voor koor én koorlid

21 oktober 2019 om 14:00 Muziek

HALFWEG Gemengd koor St. Caecilia van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte heeft afgelopen zondag haar 125-ste verjaardag gevierd. Een bijzonder jubileum dat nóg meer glans kreeg vanwege het 60-jarig koorlidmaatschap van Leo van der Helm die aan het eind van de viering een uniek ereteken op de revers gespeld kreeg: het getal 60 met er doorheen gewerkt de G-sleutel. Uitgevoerd in edelmetaal.

Ooit begonnen als een klein koortje van zes mannen, Heerenkoor genoemd, in de kerk die toen nog aan het Halfwegse Dr. Baumannplein stond, is het koor inmiddels ruim vijftig jaar een gemengd koor. Het ondersteunt op drie zondagen per maand de liturgie en weet steeds de sfeer te scheppen die past bij de viering. Zo ook zondag in de volle kerk. Met dirigent Adriaan van Lunenburg op de bok en organist Ad Jacobs op de bank bewees het vierstemmig en uit 18 zangers bestaande koor met de Christkindle Messe en het slotlied Die Himmel rühmen tot veel in staat te zijn. "Zoals het koor ook steeds goed heeft weten om te gaan met alle veranderingen in de kerk en de liturgie", meende pastor Fons Litjens.
Namens de parochie decoreerde pastor Bernard Zweers onmisbare bas Leo van der Helm 'met een unieke onderscheiding'. "Je bent 60 jaar lid en inmiddels al 34 jaar voorzitter en toch oog je nog als een jonge en uiterst vitale vent", complimenteerde Zweers de jubilaris.

Het kan niet anders of een koor dat een en een kwart eeuw de liturgie ondersteunt moet vele veranderingen hebben meegemaakt. Zo ook St. Caecilia, memoreerde pastor Fons Litjens voordat hij het jarige koor feliciteerde. "Van het Dr. Baumannplein naar de Dr. Schaepmanstraat, van een hele naar een halve kerk, van Latijnse liederen naar Nederlandstalig werk en met als grootste verandering de overgang van mannen- en jongenskoor naar gemengdkoor waar de dames nu in de meerderheid zijn. Maar wie verandert leeft. Ik feliciteer het koor en hoop dat het nog vele jaren blijft bestaan bij alle veranderingen die zich nog zullen voordoen."

"Je gelooft wat je zingt en het is geweldig wat je voor ons betekent", zegt MeerLiede-pastor Bernard Zweers nadat hij Leo van der Helm 'voor de troepen' heeft gevraagd. En met een blik op de gouden draagspeld vanwege 40 jaar koorlidmaatschap: "Van Gregorius heb je alles al. Daarom voor jou een ereteken dat speciaal voor jou gemaakt is en dus uniek is."

Voor Leo (79) die doorgaans overal van af weet, is de onderscheiding een complete verrassing. "Ze hebben er iets heel moois van gemaakt. Ik ben er trots op", bekent hij. Na afloop van de kerkdienst hebben de koorleden en hun partners de verjaardag van het koor gevierd met een gezellige en uitgebreide lunch in restaurant Het Gemaal

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie