Ruim 150 fruitbomen moeten plaatsmaken voor de aanleg van stroomkabels.
Ruim 150 fruitbomen moeten plaatsmaken voor de aanleg van stroomkabels. Aangeleverd

Kaalslag Geniepark, ruim 150 fruitbomen gekapt

1 maart 2024 om 15:10 Natuur en milieu

HOOFDDORP Het was wethouder John Nederstigt die eind november 2015 zijn laarzen had aangetrokken om samen met schoolkinderen van de Zevensprong uit Rijsenhout de eerste fruitbomen te planten in het Geniepark. Afgelopen week zijn ruim 150 fruitbomen uit de grond getrokken om plaats te maken voor het trekken van stroomkabels door Liander.

“Woest ben ik”, laat de Hoofddorpse Corinne Kalisvaart weten. “De arrogantie waarmee deze fruitbomen zomaar even plaats moeten maken voor een paar stroomkabels.” Volgens Kalisvaart heeft de aanleg van het Geniepark vele tonnen gekost. “De fruitbomen hebben niet eens de tijd gekregen om te groeien en ze worden nu alweer gekapt. Ik vind het echt schandalig dat er zo met onze natuur wordt omgegaan. Ik kan wel janken!” 

PLAATSMAKEN

Het was raadslid Dennis Zuyderwijk (GroenLinks) die het college donderdagavond tijdens het vragenuur van de raadsvergadering om tekst en uitleg vroeg over de kaalslag in het Geniepark. Wethouder Mariëtte Sedee gaf wegens afwezigheid van de verantwoordelijk wethouder Marjolein Steffens-van de Water antwoord. “De fruitbomen worden gekapt om ruimte te maken voor de aanleg van kabels voor een transformatorstation, dat nodig is om onze stroomvoorziening functioneel te houden”, is het antwoord van Sedee.

(Tekst gaat onder de foto verder.)


Overal liggen bosjes gekapte bomen. - Aangeleverd

Volgens de verordening is er geen vergunning nodig om de fruitbomen te kappen, aangezien de diameter van de bomen onder de 20 centimeter blijkt te zijn. Alle werkzaamheden zijn conform de geldende kaders beoordeeld en akkoord bevonden. “Er is dus geen weigeringsgrond, ook uit natuuronderzoek kwam geen beschermende waarde naar voren.” 

GENIEPARK

Tussen station Hoofddorp en de Ringvaart ligt het oostelijk deel van de Geniedijk. Deze dijk is, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, door UNESCO benoemd tot werelderfgoed. Rondom dit deel van de Geniedijk is de afgelopen jaren een begin gemaakt met de aanleg van het Geniepark. De kosten zijn zo’n 3 miljoen euro. Dit nieuwe groene hart biedt ruimte aan cultuur, recreatie en ontspanning te midden van bedrijvigheid.

ELEKTRICITEIT

“Het is natuurlijk ook heel verdrietig dat de fruitbomen nu moeten wijken”, laat Sedee weten. “Maar 10 jaar geleden hadden we niet kunnen voorzien dat er nu zo’n behoefte is aan elektriciteit. Gelet op het vestigen van datacenters, de elektrificatie van de auto’s en van onze huishoudens zijn wij genoodzaakt een verzwaarde infrastructuur aan te leggen voor extra transformatorstations.” 

Volgens de wethouder is het van groot belang dat huishoudens en bedrijven worden voorzien van elektriciteit. “Het algemeen belang is in dit geval belangrijker dan het laten staan van de bomen.” 

GENIE(T)PARK

Ook Franke van der Laan, hij is onder andere van Stichting MEERGroen, vindt het ontzettend jammer dat zij niet zijn benaderd. “Waarom is zonder overleg alles weer te barsten gedraaid”, vraagt de klimaatburgemeester zich af. “Als wij op tijd waren geïnformeerd én betrokken, dan hadden wij de bomen een tweede kans kunnen geven.” 

(Tekst gaat onder de foto verder.)


Bij de ingang zijn drie grote bomen gekapt om het terrein toegankelijker te maken. - Aangeleverd

Van der Laan heeft meerdere pogingen gedaan om een rol te mogen spelen in de opbouw van het Geniepark. “Het is een prachtig stuk groen, maar je moet er wel wat voor doen. Ik weet ook wel hoe: Van Geniepark tot Genie(t)park, zou een prachtige slogan zijn. We hadden allerlei leuke activiteiten rondom het oogsten van de fruitbomen kunnen organiseren. De natuur is geen kostenpost, maar een leefbare omgeving. Maar dat lijken we met z’n allen maar niet te snappen”, aldus Van der Laan. De hoop is er dat hij met zijn stichting straks wel een positieve rol mag spelen als het Geniepark weer hersteld gaat worden. 

Corinne Kalisvaart is er allerminst gerust op gesteld. De Hoofddorpse laat weten zich de afgelopen maanden ingezet te hebben tegen de kap van de bomen op de Geniedijk. “Als ik niet geprotesteerd had, dan waren er nu 393 plus 153 fruitbomen gekapt in dit gebied. Dat zijn 546 bomen, echt belachelijk!” 

De wethouder laat nog weten dat er wel goed nieuws te melden is. “Er is een herstelopgave voor de bomen en het uitgangspunt is dat het Geniepark ter plaatse wordt hersteld.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie