Boer Paul Bos met zijn kudde van een zeldzaam ras: het Groot Heideschaap.
Boer Paul Bos met zijn kudde van een zeldzaam ras: het Groot Heideschaap.

Na blauwtong geen lammetjes bij Fortboerderij: ‘Eerste keer in 60 jaar’

1 april 2024 om 08:00 Natuur en milieu

AALSMEERDERBRUG Waar lammetjes normaal gesproken rond deze tijd in de wei dartelen, is dat bij de Fortboerderij op het Fort bij Aalsmeer dit jaar niet het geval. Boer Paul Bos heeft na een ‘pittige keuze’ besloten om voor het eerst in zestig jaar geen lammeren te fokken. 

Paul: “We hebben er goed over nagedacht, maar we willen het onze schapen dit voorjaar niet aandoen. Er is een te grote kans dat de moeders met lammetjes in hun buik ziek worden.” De boer heeft het over het blauwtongvirus, dat vorig jaar september uitbrak in Nederland. Het niet-besmettelijke virus wordt verspreid door kleine muggen (knutten) en is voor schapen dodelijk. In Noord-Holland is de afname van het aantal schapen door het blauwtongvirus afgelopen jaar het grootst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

BLAUWTONG OP BOERDERIJ

Boer Paul vertelt dat ze op zijn boerderij aan de Aalsmeerderdijk ‘gelukkig’ weinig last hebben gehad van de ziekte. “Van onze zeventig schapen hebben slechts twee het niet overleefd. Dat valt mee, andere boeren hebben hele kuddes verloren. Wij denken dat zo’n twintig tot 25 schapen het virus wel hebben gehad. Ze konden niet meer lopen en wilden niet meer eten. Maar die schapen hebben het overleefd en zijn dus mogelijk resistent geworden.”

BESCHERMD RAS

Paul noemt dat het ‘best bijzonder’ is dat het virus maar bij twee schapen uit zijn kudde fataal is geworden. Hij heeft daar een mogelijke verklaring voor: “De kudde is een zeldzaam ras, een Groot Heideschaap. Ze stammen af van het oerschaap en hebben allerlei kenmerken die dicht bij de natuur staan. Ze krijgen bijvoorbeeld zelfstandig lammeren en hebben lange staarten, dat zie je niet veel meer. Het ras wordt daarom door Unesco beschermd. De schapen kunnen goed voor zichzelf zorgen. Daarom vermoed ik dat ze relatief weinig last hebben gehad van het virus.”

LASTIGE BESLISSING

De boer vertelt dat hij het lastig vindt om zijn dieren zo ziek te zien. Dat is voor hem en zijn partner dan ook de grootste reden om dit jaar geen lammeren te fokken. “Het was een hele lastige beslissing, maar de gezondheid van de dieren staat op één. Een zwangerschap vraagt al veel van het dier. Dat in combinatie met het risico dat zowel de moeders als lammeren ziek kunnen worden, willen we de schapen niet aandoen.”

MINDER INKOMSTEN

Ondanks dat Paul niet alleen van zijn schapen rond komt, mist hij hierdoor toch een inkomstenbron. “Het wol van de schapen gaat ieder jaar naar ons eigen wolatelier. De spullen die daarvan worden gemaakt, verkopen we. Ook leveren we zo’n honderd gezinnen uit de buurt het biologische lamsvlees van de jonge rammen. Er zijn boeren die afhankelijk zijn van schapen, daar is het veel erger mee gesteld. Maar we moeten wel bekijken hoe we dit jaar anders in kunnen vullen.”

TEAMSESSIES MET SCHAPEN

Paul vertelt dat de kudde ook voor twee andere doeleinden wordt ingezet. Een daarvan is het bedrijfsleven, waar de boerenzoon zelf een achtergrond in heeft. Daar stapt hij 24 jaar geleden uit en besluit de boerderij van zijn ouders over te nemen. Nu gebruikt hij de kudde bij teamsessies voor bedrijven, bijvoorbeeld om hen te leren over leiderschap en samenwerken. 

NATUURBEHEER

Ook beheren de schapen al tientallen jaren het hele terrein van het Fort bij Aalsmeer en Geniedijk tot de A4. “Net als dit schapenras wordt dat gebied beschermd door Unesco. Door de kudde daar te laten grazen, wordt de natuur op een ecologische manier en zonder CO₂-uitstoot beheerd.”

ZORGEN?

Op de vraag of de boer zich zorgen maakt over het blauwtongvirus, reageert hij: “De muggen worden actief als het warmer wordt, vooral tijdens de schemering. Ik heb ze nog niet gezien, maar ik verwacht dat het binnenkort weer opspeelt. Als het zover is, brengen we onze schapen preventief aan het einde van de middag naar de stal. We hopen dat de schapen zelf weerstand tegen het virus gaan opbouwen. Mogelijk met een vaccin, daar wordt nog aan gewerkt. We zullen moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt.”

Eigenaar van de Fortboerderij Paul Bos, met op de achtergrond zijn kudde schapen.
De schapen van Boer Bos op de Geniedijk, nabij de stal en het Fort bij Aalsmeer.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie