Afbeelding
Hans Blomvliet

Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

2 april 2024 om 10:00 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER (ANP) Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

Volgens de onderzoekers, Eric Pels van de VU Amsterdam en Paul Peeters van Breda University of Applied Sciences, zijn er op Schiphol namelijk veel vluchten die voor de economie niet zo belangrijk zijn. Dat zijn vluchten die vooral vol zitten met mensen die nooit Nederland inkomen, maar Schiphol gebruiken om over te stappen op een andere vlucht.

Die overstapvluchten worden door KLM als een heel belangrijk onderdeel gezien van haar verdienmodel. Maar in de ogen van Natuur & Milieu zou de overheid bij beleid voor Schiphol meer moeten kijken naar wat vluchten voor Nederland als geheel opleveren. “Een vlucht levert ons weinig tot niets op als er alleen maar overstappende passagiers op zitten die helemaal niet in Nederland hoeven te zijn.”

Een “veel kleinere, maar op de Néderlandse behoefte afgestemde luchtvaart” kan juist een positieve bijdrage leveren aan de economie, redeneert de organisatie. “Want elke vlucht kost de samenleving ook wat door geluidsoverlast, uitstoot van stikstof en andere vervuilende stoffen, gezondheidsschade en klimaatverandering.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie