Afbeelding
PR

'Protestival' Greenpeace op plein Schiphol

14 december 2019 om 12:30 Natuur en milieu

SCHIPHOL Het Jan Dellaertplein voor de deur van Schiphol transformeert komend weekend tot festivalterrein. Greenpeace houdt er een 'Protestival' tegen de bijdrage die de luchtvaart levert aan klimaatverandering. De milieuorganisatie wil los van het activistische festival ook binnen, op Schiphol Plaza, gaan actievoeren. Dat mag niet van de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt.

"Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest en zetten de actie door", zegt een woordvoerder van Greenpeace. Hij benadrukt dat reizigers niet gehinderd zullen worden. Aan de demonstratie binnen doen alleen getrainde actievoerders mee. Het gewone publiek wordt opgeroepen om alleen naar het festival buiten te komen. Daarvoor heeft de gemeente wel toestemming gegeven. Ook Schiphol liet eerder weten dat de activisten welkom zijn.

OPTREDENS Op het Protestival, dat zaterdag om 13.00 begint, zijn onder meer optredens van Brownie Dutch, Magic Tom & Yuri, Annabel Laura en Antillectuel.

De gemeente blijft erbij dat alleen op de aangewezen plaats mag worden gedemonstreerd. Als Greenpeace de actie binnen toch doorzet, worden "passende maatregelen" genomen, zegt de woordvoerster van de onlangs aangetreden burgemeester Marianne Schuurmans. Wat dat precies inhoudt, wilde ze nog niet zeggen.

Inhoudelijk eist Greenpeace een klimaatplan dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent minder vluchten, korte reizen vervangen door de trein, een "eerlijke prijs" voor vliegen en geen opening van Lelystad Airport.

VERDUURZAMING Schiphol zegt zelf hard te werken aan verduurzaming van de luchtvaart. De derde luchthaven van de Europese Unie wil in 2030 klimaatneutraal zijn, kondigde directeur Dick Benschop onlangs aan. Dan gaat het om de activiteiten van de luchthaven zelf en nog niet om het vliegverkeer. Benschop vindt dat de hele luchtvaart in 2050 geen toename van broeikasgassen meer mag veroorzaken.

Live-stream van het protest op zaterdag:

Live-stream van het protest op zondag

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie