De actievoerders verzetten zich hevig bij hun aanhouding.
De actievoerders verzetten zich hevig bij hun aanhouding. ANP Foto

Ruim 25 aanhoudingen bij demonstratie Schiphol

14 december 2019 om 17:07 Natuur en milieu

SCHIPHOL De marechaussee heeft zaterdag 25 mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn al uren bezig met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Kort voor 17.00 uur bevonden zich nog ruim vijftien demonstranten in de hal.

Locoburgemeester Jurgen Nobel heeft een noodbevel uitgevaardigd waardoor de marechaussee kon ingrijpen als de actievoerders zich niet aan de regels hielden. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren richting Zandvoort. Ze zijn bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod tot einde zondagavond uur voor Schiphol gekregen, meldt de woordvoerder van de marechaussee. Voor Zandvoort is gekozen, omdat deze plek een slechte directe verbinding heeft met Schiphol.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. Een groot deel van de groep actievoerders zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep maar één voor één weggehaald.

"Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", aldus de woordvoerder van de marechaussee. De mensen die worden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze worden vaak, door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. "Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan."

Greenpeace houdt  protestival  op Schiphol
Greenpeace houdt  protestival  op Schiphol
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie