Afbeelding
Jos van Rooijen

Omruilen rolemmer Haarlemmermeer vanaf volgend jaar gratis

19 december 2019 om 09:56 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeer die hun grote afvalemmer willen omruilen voor een kleinere kunnen dat vanaf het nieuwe jaar gratis doen. Wethouder Mariëtte Sedee heeft dat deze week gezegd in een gesprek met vertegenwoordigers van de pers.

De maatregel is het gevolg van de motie 'Met hetzelfde gemak gooi je het in een kleine bak!' die de gemeenteraad eind oktober op initiatief van GroenLinks aannam. Doel is om inwoners te stimuleren minder restafval aan te bieden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er in verhouding in Haarlemmermeer aanzienlijk meer afval wordt ingezameld dan in andere gemeenten.

Het was de bedoeling dat er in in het nieuwe jaar zou worden overgegaan op een ander systeem van afvalinzameling. Dat is echter op de lange baan geschoven, omdat de kosten opeens de pan uitrezen. Daarom wordt er nu gekeken naar aanpassing van het plan.

De gemeenteraad wil echter niet wachten om inwoners bewust te maken dat minder restafval van groot belang is. Om die reden werd de genoemde motie aangenomen. Om de twijfelaars over de streep te trekken worden er geen administratiekosten in rekening gebracht. Bovendien bespaart een huishouden aanzienlijk op de kosten als een rolemmer van 240 liter wordt omgewisseld voor eentje van 80 liter. Dat scheelt bijna 100 euro per jaar.

Vanaf volgend jaar kunnen inwoners hun blik en drinkpakken trouwens ook kwijt bij het plastic afval. Daardoor wordt de hoeveelheid restafval ook verminderd.




 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie