Jan Groot uit Vijfhuizen maakt dit jaar onderdeel uit van het Vattenfall Solar Team
Jan Groot uit Vijfhuizen maakt dit jaar onderdeel uit van het Vattenfall Solar Team Hans-Peter

Jan Groot uit Vijfhuizen zoekt revanche met Vattenfall Solar Team

13 februari 2020 om 09:24 Natuur en milieu

VIJFHUIZEN Jan Groot uit Vijfhuizen maakt dit jaar onderdeel uit van het Vattenfall Solar Team, het zonneraceteam van de TU Delft. Het team gaat voor het eerst in haar bestaan naar Amerika. Daar hopen de studenten zich te revancheren voor de dramatisch verlopen race in Australië van afgelopen jaar, toen de auto in het zicht van de finish afbrandde. Het team bouwt nu aan de veiligste zonneauto ooit. "Het is een uitgelezen kans om ons te bewijzen na de brand" vertelt Jan Groot. Hij studeert lucht- en ruimtevaarttechniek en is de strateeg en software engineer binnen het team.

Het nieuwe team staat voor een bijzondere opgave. Vanwege de brand moeten de studenten in recordtijd een nieuwe auto bouwen, waarmee het team uit de as wil herrijzen. De zonneauto zal dit jaar daarom de naam Nuna Phoenix dragen.

"We waren de hele nacht opgebleven om de finish van NunaX live te kijken", kijkt Jan terug. "Het was heel bizar om daar te zitten en te zien hoe de auto aan de andere kant van de wereld in vlammen opging."

"Vooral de eerste dagen waren lastig, maar we keken al snel weer vooruit en we zijn vastbesloten ons in Amerika te bewijzen. Dat gaat wel een grote uitdaging worden. We hebben immers geen auto meer, dus we zijn hard aan het werk om een nieuwe te bouwen."

Zonneracen is altijd spannend. We racen op de limiet.

VEILIGSTE NUNA OOIT "De regels waar de zonneauto's in Amerika aan moeten voldoen zijn streng, in het bijzonder op het gebied van veiligheid. Zo zal de zonneauto uitgerust worden met een metalen rolkooi. Ook moet er gebruik gemaakt worden van een active battery protection system. Dit systeem zorgt ervoor dat de batterij automatisch afslaat wanneer er afwijkende waarden worden gemeten."

Zelf heeft het team na de brand in Australië nog eens kritisch naar de veiligheidsprocedures gekeken. Jan: "Zonneracen is altijd spannend. We racen op de limiet. We zijn altijd op zoek naar manieren om de auto nog sneller en efficiënter te maken, maar veiligheid staat daarbij altijd voorop. We beseffen ons allemaal dat het heel anders had kunnen aflopen in Australië."

Het team doet in juli voor de eerste keer mee aan de American Solar Challenge. De zonnerace volgt de historische Oregon trail en loopt van Independence, Missouri tot Boise, Idaho. De route voert daarmee ook door de Rocky Mountains, een flinke verandering ten opzichte van de vlakke races in Australië. Het is de eerste keer dat het team te maken krijgt met bergen en bochtige wegen. Om op dit terrein uit de voeten te kunnen heeft de zonneauto een motor met meer vermogen nodig. Daarnaast krijgt het team ook te maken met tegenstand van grote Amerikaanse universiteiten zoals MIT en Georgia Tech. "Dit zijn topuniverstieiten waar we nog niet eerder tegen hebben geraced. Dat gaat een mooie strijd worden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie