Bijen.
Bijen. Pixabay

Nationale Bijentelling op 18 en 19 april

5 april 2020 om 17:00 Natuur en milieu

REGIO Binnenkort zijn de bijen weer te zien in tuinen en parken. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Hoe meer er bekend is over bijen, hoe beter ze geholpen kunnen worden. Daarom wordt een keer per jaar een landelijk bijenonderzoek gehouden waar iedereen aan mee kan doen. Dit jaar is dat op 18 en 19 april.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. "80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten", vertelt Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. "Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen."

Vorig jaar deden ruim 5.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. "Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen", aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo'n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Meedoen is eenvoudig ook voor wie geen kennis van bijen heeft. Kijk op nationalebijentelling.nl voor een telformulier en bijengidsje waarmee de twintig soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkend kunnen worden.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie