Er worden nog plekken gezocht om de bomen tijdelijk 'te stallen'.
Er worden nog plekken gezocht om de bomen tijdelijk 'te stallen'. Eigen foto

Haarlemmermeerse boomweggeefmodel valt in heel Nederland goed

21 augustus 2020 om 08:54 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Vanaf half juni wordt in Haarlemmermeer via het project meerbomen.nu bestaande overtallige zaailingen uit de natuur verzameld om klimaatbossen, heggen, voedselbossen en groene tuinen te creëren. Het idee van Franke van der Laan vindt navolging in heel Nederland.

Meerbomen.nu is een initiatief van Urgenda Stichting MEERGroen, Caring Farmers en de Stichting Nationale Boomfeestdag in de steigers. Van der Laan: “Samen willen we op de kaart zetten dat in natuurkrachten en minder in techniek de oplossing voor het klimaatprobleem gezocht moet worden en dat samenwerken voor een duurzame toekomst beter is dan klagen en vergaderen.”

“Dat is een opschaling van Stichting MEERGroen als sinds 2008 in Haarlemmermeer en Heemstede doet. Voor komend jaar willen we iedereen die mee wil doen (minstens) 1 miljoen bomen verzamelen en uitplanten. Met scholen, bedrijven, overheden en groene organisaties en ook met boomkwekers.”

“We zijn geen concurrent van hun bedrijfsmodel””, vindt Van der Laan. “We willen met hen aan een businessmodel voor een toekomst van meer dan 100.000 jaar bouwen. Daarom zijn we superblij dat boomkwekers ook mee gaan doen. Zij hebben 190.000 fruitbomen die onder andere door de coronacrisis niet verkocht zijn en die anders versnipperd worden, (bijna) gratis beschikbaar gemaakt.”

“Onze meerbomen.nu acties lopen van 15 november tot en met 15 maart en tot 15 november moeten de 190.000 boompjes nog even kracht opdoen voor ze in echte winterrust gaan. Dat wil zeggen dat we midden in deze hittegolf op een stuk of tien plekken door het hele land zo snel mogelijk de grond in moeten voor dat ze aan de droogte en hitte stress bezwijken en op een plek waar ze met voldoende water voorzien kunnen worden. Een van die plekken is in Haarlemmermeer.”
“Het gaat er bij deze actie niet om dat wij voor iedereen de klimaatcrisis oplossen”, zegt Van der Laan, “maar dat we allemaal samenwerken en een weg zoeken om onze samenleving zo in te richten dat hij nog 100.000 jaar of meer mee kan.”

“Het verzamelen en planten van bomen is een manier om enorme natuur krachten los te maken, om de overmaat aan C02 vast te leggen. En iedereen kan er aan bijdrage, plus het kost bijna niets.
We zoeken daarom plekken om bossen, heggen en voedselbossen te kunnen aanplanten, plekken waar we kunnen helpen met ecologisch beheer en waarvan de overtallige zaailingen elders uitgeplant kunnen worden en mensen, scholen, bedrijven en groene organisaties die de handen uit de mouwen willen steken met verzamelen, beheren en aanplanten.”

Ook zoekt de organisatie grotere projecten van meer dan 500 bomen voor de periode van 15 november tot en met 15 maart. “De burger en andere kleine projecten willen we bedienen vanuit 50 tot 100 plekken waar een selectie van interessante soorten verzameld wordt en die ter gelegenheid van de nationale boomfeestdag (17 maart) gratis beschikbaar gemaakt wordt.”

Voor meer informatie zie meerbomen.nu.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie