Schiphol heeft als doel om straks duurzaam te taxiën naar de Polderbaan.
Schiphol heeft als doel om straks duurzaam te taxiën naar de Polderbaan. Ton Dijkstra

‘Schrappen Polderbaan scheelt veel brandstof en uitstoot’

15 februari 2021 om 07:52 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Schiphol kan een enorme hoeveelheid brandstof besparen en uitstoot verminderen als het niet langer gebruikmaakt van de Polderbaan. Als vluchten naar andere banen worden verplaatst, kan van de bespaarde brandstof alleen al zo’n 1,5 procent van de vluchten naar hun bestemming vliegen. Ook wordt de CO2-uitstoot met 133.000 ton per jaar verminderd, meldt BNR op basis van een berekening van Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft.

D66-Kamerlid Jan Paternotte begrijpt de bezwaren tegen de ‘taxi-intensieve’ Polderbaan. “Alleen al het taxiën kost een heleboel tijd en kerosine. Maar er zijn een heleboel afspraken met bewoners en er zijn veel minder mensen die vliegtuigen over hun hoofd krijgen als je de Polderbaan gebruikt.” Hij ziet elektrisch taxiën als belangrijk alternatief.

Schiphol verwijst in een reactie naar de doelstelling om de luchthaven in 2030 uitstootvrij te hebben. “Onderdeel daarvan is dat we werken aan duurzaam taxiën, waarmee de motoren van een vliegtuig tijdens het taxiën uit blijven.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie