Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna: Korenbloem

20 juni 2021 om 11:00 Natuur en milieu Flora & Fauna

Akkerkruiden zijn eenjarige soorten, die snel groeien op plekken waar weinig of geen concurrentie is. Ze bloeien nu massaal. Je zou ze de sprinters van het plantenrijk kunnen noemen. Behalve sprinters zijn er ook stayers. Dat zijn trager groeiende soorten met meer concurrentiekracht, zoals kweek, kropaar en zevenblad. Een ander kenmerk van eenjarige akkerkruiden is dat ze uitbundig bloeien en veel oliehoudend zaad maken. Klaproos, mosterd en ook koolzaad zijn bekende voorbeelden. De olie maakt dat ze lang kiemkrachtig blijven. Tot 100 jaar of meer kunnen ze hun kans afwachten op een molshoop, een mierenheuvel, een beest wat de grond open krabt en de laatste eeuwen:een mens die de grond ploegt. MEERGroen freest de weides in september zodat eigen zaad massaal opkomt voor nieuwe bloei: wel 10 jaar of meer kan dat. Veel mensen doen dat pas in april, maar dat werkt meestal niet goed. De klaproos stond centraal in de bloemenweide tochten die we afgelopen week hebben gehouden. Maar er zijn nog wel 50 andere soorten die onderdeel uitmaken van het feest voor het oog: kamille, gele ganzenbloem, vlinderbloemigen, spiegelklokje en de korenbloem.

BIJZONDER Het iconische blauw van de korenbloem combineert prachtig met het rood van de klaproos. Toen iedereen zelf zijn zaden verzamelde, waren graanakkers vol met bloemen. Tegenwoordig worden alle zaden geschoond en zijn de akkers groene woestijnen geworden. En om er nog 5 procent meer (geld)uit te persen wordt er ook ‘gewasbeschermingsmiddelen’ gebruikt die de biodiversiteit nog verder teniet doen. In en om steden worden gelukkig steeds meer bloemenweides aangelegd en wij doen daar van harte aan mee: met wel 10 soorten weides. Wie het ook wil leren: we delen onze kennis graag. De klaproos is eind juli wel uitgebloeid, maar de korenbloem bloeit tot in september.

WAAR In akkers is de wilde korenbloem een bedreigde soort. Hij komt wereldwijd voor in de gematigde streken. In de Haarlemmermeer staan er veel in de Ijtochtzone.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie