Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna:Koningskaars

Natuur en milieu Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER Het jaar is tot dusver erg gunstig geweest voor de natuur, d.w.z. er geen  extreme droogte en wateroverlast. Deze periode juli is altijd al mooi, maar dit jaar is de wilde bloemenweelde extra inspirerend. Het is ons vak om gebruik van maken van alle ecologische factoren om maximale biodiversiteit te creëren. 

In 15 jaar is het nog nooit zo mooi gelukt als dit jaar. Op dit moment zijn er wel 20 soorten bloemenweides te bewonderen in onze  terreinen: bijvoorbeeld de bloemenweides aan de IJtocht waarin afwisselend korenbloem, klaproos, gele ganzenbloem, margriet, wikkes of spiegelklokjes domineren. Ook zijn er orchideeënweides met rietorchis, moeraswespenorchis met altijd veel ratelaar. Maar ook in de aanbieding zijn bijenorchis, klimopbremraap met brede wespenorchis, keverorchissenvelden of rotstuinen met rode spoorbloem en vetplanten. Vooral in Hoofddorp en Heemstede. 

Op Park2020 alleen hebben we wel 5 verschillende soorten bloemenweides. Eentje met slangentong en gipskruid, eentje met margrieten, eentje waar kaardebollen domineren, maar waar ik het speciaal over wil hebben is onze verticale tuin, waar wel 50 soorten staan: vetplanten, oregano, tijm, klaprozen, teunisbloem: een lust voor het oog. Maar de plant die het meest opvalt is de toorts. Er staan 4 soorten: zwarte toorts, mottenkruid, stalkaars en de meest indrukwekkende van allemaal; De koningskaars. Wel 2,5 m hoog. Zie foto.

BIJZONDER Toortsen prefereren voedselarme kalkrijke, warme plekken zoals in de duinen of verlaten bouwterreinen. Dat  is ook het geheim van onze verticale tuin: opgebouwd op de zonkant en met arme, kalkrijke grond: eigenlijk gewoon gebroken  puin met een beetje zand en compost tussen dakpannen en natuursteen. Succes verzekerd en mooi jaar rond, ook als je weinig ruimte hebt. Toortsen zijn wollig behaarde zachte planten. Mooi en lekker om te voelen. 

Wolbijen gebruiken deze haartjes om er nestje voor hun jongen van te maken. En u begrijpt: omdat toortsen zo zeldzaam zijn geworden in de steriele mensenomgeving zijn deze bijen bijna uitgestorven. Hoog tijd dus om zoveel mogelijk biodiversiteit overal ruimte te geven. We geven graag advies.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

advertentie
advertentie