De kruldistel groeit weelderig langs het fietspad aan de IJweg in Nieuw-Vennep.
De kruldistel groeit weelderig langs het fietspad aan de IJweg in Nieuw-Vennep. Ton Dijkstra / BDU

Pies van honden is voer voor groei kruldistel

5 juli 2022 om 18:00 Natuur en milieu

NIEUW-VENNEP Gewenste en ongewenste planten langs de fietspaden groeien in deze periode weelderig door. Het maaibeleid van de gemeente is daar een oorzaak van, maar ook de verantwoordelijkheid van de mensen. De vraag is of het storend is of niet? 

“Ik laat dagelijks mijn hond uit langs het fietspad aan de IJweg in Nieuw-Vennep”, schrijft een lezer aan de redactie. “Vooral bij het gedeelte bij Getsewoud-Zuid groeit het onkruid, en dan vooral de kruldistel, weelderig. Dat er zo weinig gemaaid wordt vind ik overigens helemaal geen probleem. Zo’n groenstrook naast een fietspad kan namelijk ook heel mooi zijn. Kijk maar eens naar het stuk bij de Decemberboerderij een stuk verderop aan de IJweg. Hier staat het vol met prachtig gekleurde bloemen.”


Een kleurige bloemenzee langs het fietspad aan de IJweg. - Ton Dijkstra / BDU

De hondenuitlater stoort zich echter wel aan de kruldistel die de overhand lijkt te krijgen. “Straks kun je er niet meer fatsoenlijk langs elkaar fietsen, ik denk dan vooral aan de vele scholieren die hier dagelijk voorbij fietsen. Maar je hond uitlaten is geen pretje meer voor het beest.”

Franke van der Laan is er vrij duidelijk over. “Als je hier niks aan doet kunnen de distels wel drie meter hoog en breed worden. Wij noemen dat geen onkruid, maar ongewenste planten. Zo’n distel is overigens wel heel belangrijk voor de insecten, het zit vol met nectar.”

Van der Laan vindt het wel heel makkelijk om hier alleen het maaibeleid van de gemeente de schuld van te geven. “Als je je er aan stoort trek je ze er toch gewoon zelf uit. Koop een paar stevige handschoenen en klaar is Kees. Het gros van de mensen zit liever in hun luie stoel en vindt het allemaal wel prima.”

Met zijn Stichting MEERGroen onderhoud Van der Laan meerdere plekken in de polder. De stichting heeft als doel een Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve  M.E.E.E.R.waarden te bereiken via actieve burgerparticipatie. “Je kunt wel inzaaien, maar je moet het wel onderhouden. Vinger aan de pols houden, het mooie laten bloeien en bijvoorbeeld de distel snoeien, dan hou je het onder controle. Mensen kunnen zich bij ons als burgerparticipatie aanmelden en dan gaan we aan de slag in hun wijk of in dit geval het fietspad.”

De kruldistel is ook een mooi voorbeeld van de stikstofproblematiek. “De grond is omgewoeld, er wordt geen onderhoud gepleegd en er zit genoeg stikstof in de grond. Dagelijks worden er langs het fietspad honden uitgelaten. De pies en poep van een hond vormt stikstof. Een distel is een pioniersplant, het voedselrijkdom kan dus heel goed de pies en poep van een hond zijn.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie