Carla en de afval die ze vond tijdens het suppen.
Carla en de afval die ze vond tijdens het suppen. Carla Nijdam

Trash supping in Haarlemmermeerse Bos: ‘ongelooflijk wat we allemaal vinden’

7 augustus 2022 om 10:00 Natuur en milieu

HOOFDDORP De Hoofddorpse Carla Nijdam stapt regelmatig op haar supboard om tot rust te komen, maar ook om DE omgeving een beetje schoner te maken. Ze heeft een drukke baan als stewardess en is daardoor veel op reis. Ze ziet het suppen als een goede manier om van een jetlag af te komen. “Je ziet het bos van een hele andere kant”, zo begint ze te vertellen over haar tochten door het Haarlemmermeerse bos en soms ook de Toolenburgerplas. 

Carla heeft sinds drie jaar een plank en gaat vaak op pad met supmaatje Hans, maar soms ook in groepsverband. Ze storen zich aan het afval wat ze her en der vinden langs hun route. “Zonde dat ik blikjes, flessen en plastic tegen kom, het is een kleine moeite om het uit het water te halen en mee te nemen op mijn board.”

Carla vertelt: “Vooral op plekken waar vlonders zijn in het Haarlemmermeerse bos, daar ligt regelmatig afval. Dat zijn de plekken waar ik ook wel jongeren zie zitten. Het is dan vast stoer en gemakkelijk om hun blikjes in het water te gooien. Ik sup er langs en dan zijn ze vaak verrast om te zien dat we afval zoeken. Ik hoop dat het een stukje bewustwording bij mensen te weeg brengt.”

GEKSTE DINGEN De gekste dingen halen ze uit het water. “Laatst vonden we een helm, helemaal nat en vies. Die spring je als jongere niet zo snel achterna, tenzij je graag nat wordt”, lacht Carla. “Ja, we vinden echt te gekste dingen. Ik hoop dat er rondom die vlonders meer afvalbakken geplaatst worden, dat zou een hoop afval in het water schelen.”

Ook hoopt ze dat festivals bewuster omgaan met hun festiviteiten. “Na Mysteryland in augustus 2019 vonden we echt gigantisch veel vuurwerkresten in het water achter het hoofdpodium. We hadden een hele berg verzameld waar ik helaas geen foto van gemaakt heb. Daarbij lagen er ook heel veel dode vissen in het water, HET een zal wel met het ander te maken hebben gehad. Dat soort dingen vind ik wel erg.”

UITZICHT VANAF HET WATER Daarnaast brengen haar suptochten Carla ook veel rust. “Je ziet veel dieren en het bos zie je van een hele andere kant. Er zwemmen bijvoorbeeld ook drie schildpadden in het water en je ziet veel jonge eenden nu. Ik geniet heel erg van deze rustige plek. Ik kan het iedereen aanraden om eens te doen. En neem dan ook wat afval mee naar de kant”, zegt ze met een glimlach.

Mariëlle Tukker

Afbeelding
Afbeelding
Carla is regelmatig op pad met haar supboard.
Afbeelding
Bij Mysteryland in augustus 2019 vonden ze in het water erg veel vuurwerkresten en dode vissen (afval niet op de foto).
De wondere wereld van het Haarlemmermeerse bos vanaf het water.
Een van de drie schildpadden in het water van het Haarlemmermeerse bos.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie