Afbeelding
Eigen foto
Flora & Fauna

Straatchampignon

4 oktober 2022 om 14:00 Natuur en milieu Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER De herfst is weer in het land met volop regen. De zorgen over droogte maken weer plaats voor zorgen over teveel water. Wie zich over de hoeveelheid regen geen zorgen maken, zijn de paddenstoelen die overal in grote getalen verschijnen. Dat komt omdat het nu nog warm is en het vocht helpt bij de vertering van alle biomassa die zich in de zomer heeft opgehoopt. Die biomassa wordt door paddenstoelen weer afgebroken zodat de mineralen voor het volgende groeiseizoen beschikbaar komen.  

Eén van de meest bekende paddenstoelensoorten is de champignon. In het wild komen er echter tientallen soorten champignons voor: reuzen- champignons, anijschampignons, weidechampignons, toverchampignons, parel- en schubbige champignons, gordel- en karbolchampignons en ga zomaar door. 

Ze zijn allemaal eetbaar en goed herkenbaar aan het feit dat ze donkere sporen onder de witte hoed hebben. Het enige risico van het eten van wilde champignons is dat ze de neiging hebben om allerlei stoffen zoals zware metalen maar ook verontreinigingen op te nemen. Dat geldt ook voor de straatchampignon die ik in grote hoeveelheden aantrof deze week.

BIJZONDER De straatchampignon onderscheidt zich van de gekweekte en de weidechampignon doordat hij 2 ringen om de steel heeft en een opkrullende hoedrand. Verder groeit hij graag vlak langs wegen waardoor hij auto vervuiling en hondenplas opneemt. Daarom wordt het meestal afgeraden om hem te consumeren. Ik vond er echter honderden in bosjes ver van een weg zodat ik er wel een maaltje van heb meegenomen. Ook kenmerkend is dat ze zich van onder de grond omhoog drukken en er daarom vaak resten aarde op de hoed blijven liggen. Die moest ik er eerst afspoelen. 

WAAR De straatchampignon komt voor in heel Nederland en Europa en groeit graag op omgewoelde en verstoorde aarde en daarom vaak langs wegen.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie