Afbeelding
Pr
Flora & Fauna

Huisspitsmuis

20 oktober 2022 om 10:00 Natuur en milieu Flora & Fauna

Spitsmuizen zijn de kleinste zoogdieren die er bestaan. De kleinste soort is de kleine dwergspitsmuis, die maar 3 cm groot wordt. In Nederland leven ca 5 soorten. Deze week kwamen we bij het wieden en hooien een beetje verregende huisspitsmuis tegen (foto). Er zijn 2 groepen spitsmuizen in Nederland: een paar soorten met witte tanden en een paar soorten met rood gepunte tanden. 

Als je die in braakballen van uilen tegenkomt ziet dat er heel bloeddorstig uit. De huisspitsmuis behoort tot de soorten met witte tanden. Spitsmuizen zijn eigenlijk geen echte muizen, want dat zijn planten etende knaagdieren. Spitsmuizen zijn jagers, die leven van dierlijk voedsel zoals wormen en insecten. Hun levenswijze kun je ook  aflezen aan hun tanden. 

Waar echte muizen (bv huismuis) knobbelkiezen hebben zoals wij of gegroefde tanden zoals koeien (de veldmuis) hebben de spitsmuizen puntige tanden om prooien goed vast te pakken en in stukken te knippen. Een huisspitsmuis herken je doordat hij rondom grijs gekleurd is en geen lichte buik heeft en zijn oren te zien zijn door de vacht.

BIJZONDER Spitsmuizen zijn zo klein dat ze veel warmte verliezen en daarom moeten ze 1 tot 5x hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel per dag eten. Ze zijn daarom dag en nacht actief met regelmatig korte hazenslaapjes van 15 minuten. Waar een walvis 200 jaar oud kan worden, is dat voor een spitsmuis heel wat minder: met 12-15 maanden houdt het wel op. 

Dat wordt onder andere bepaald doordat elk zoogdier hartspieren heeft die een bepaald aantal slagen kunnen maken voor ze versleten zijn. Met een hartslag elk 5 a 10 minuten gaat dat hart van een walvis 200 jaar mee. Maar met de 1200- 2000 hartslagen per minuut bij een spitsmuis is het snel bekeken.Bijzonder aan een spitsmuis is dat hun speeksel giftig is voor hun prooien.

WAAR Huisspitsmuizen in zijn vrij algemeen in Nederland. Ze leven niet alleen in huizen, maar ook in tuinen en parken maar vaker dan andere spitsmuizen soorten komen ze ook huizen en gebouwen binnen.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie