Een ooievaar inspecteert het nest nabij De Eersteling.
Een ooievaar inspecteert het nest nabij De Eersteling. Sander van Rijn

Ooievaar snuffelt meerdere keren aan nest bij molen De Eersteling

17 maart 2023 om 15:00 Natuur en milieu

HOOFDDORP Hij staat er al jaren, de paal met daarop een ooievaarsnest nabij De Eersteling, de molen aan de Geniedijk in het centrum van Hoofddorp. “Ook dit jaar is er al een ooievaar een aantal keer gespot”, zegt molenaar Sander van Rijn. 

Ooievaars leven in de nabijheid van de mens. Ze nestelen bij voorkeur op menselijke bouwsels. Het bouwsel bij de molen staat er al heel wat jaren, maar niet een keer heeft er een ooievaarspaar op gebroed. “Deze week kwam dus een ooievaar het nest inspecteren”, laat Van Rijn hoopvol weten. “Hij was, ik denk dat het een mannetje is, wat aan het rommelen. Dat gebeurde in de afgelopen jaren ook regelmatig, maar er is nooit echt genesteld. Ooit heeft er wel een paartje ingezeten en een paringsdans gedaan, met het zogenoemde baltsen, maar tot nestelen heeft het helaas nooit geleid.”

De molenaar heeft echt goede hoop dat het dit jaar wel lukt. Ooievaars hebben één legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren die 33-34 dagen worden bebroed. Het paren gebeurt na de uitgebreide balts, waarbij de ooievaars hun kop in de nek gooien en klepperen. De jongen zitten 55-60 dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 7-20 dagen gevoerd door de ouders.

“Ik blijf positief.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie