Wethouder Charlotte van der Meij en Marjolein Steffens maken een fictieve wijk klimaatbestendig.
Wethouder Charlotte van der Meij en Marjolein Steffens maken een fictieve wijk klimaatbestendig. Jur Engelchor

Tegelwippen, help mee aan biodiversiteit

22 maart 2023 om 12:27 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Wethouders Charlotte van der Meij en Marjolein Steffens hebben dinsdag de aftrap gedaan van de start van de campagnes ‘Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het HaKa)’en ‘Meer Biodiversiteit, help jij ook een handje?’ De aftrap vond plaats in de buurttuin Graan voor Visch.

Bewoners in Haarlemmermeer kunnen meedoen aan twee impactvolle vergroeningsacties die leiden tot een klimaatbestendiger Haarlemmermeer. Het gaat allereerst om het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. Tijdens deze wedstrijd gaan deelnemers met elkaar de strijd aan wie het hoogste percentage vierkante meter aan tegels uit zijn of haar tuin verwijdert. De vijf winnaars ontvangen een cadeaubon twv 50 euro. 

Daarnaast is er de actie “Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?.” Dit initiatief stimuleert deelnemers om de openbare ruimte te vergroenen door een boomspiegel - het stukje grond rondom een boom -, een geveltuin of buurttuin te adopteren.

Het HaKa is onderdeel van het programma Haarlemmermeer Waterproof, en de campagne voor meer biodiversiteit maakt deel uit van het Platform Groen Haarlemmermeer. Beide acties zijn initiatieven van NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

TEGELWIPPEN 

Een tuin met veel groen en weinig tegels helpt om wateroverlast te voorkomen, is koeler tijdens een hete zomer en helpt om de biodiversiteit te herstellen. Én is natuurlijk veel mooier! 

De gewipte tegels worden gratis bij de deelnemers thuis opgehaald met een elektrische vrachtauto van Dura Vermeer. De hoofdprijs is een Gamma cadeaubon van 50 euro voor de best presterende 5 deelnemers. Daarnaast ontvangen de eerste 50 deelnemers met een huurwoning van Ymere een tuincadeaubon van 30 euro. Het Hoogheemraadschap Rijnland stelt ook dit jaar regentonnen beschikbaar voor de deelnemers die zich als eerste inschrijven. 

BIODIVERSITEIT

De actie ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ zet bewoners aan om hun straat te vergroenen door het adopteren van een boomspiegel of het aanleggen van een buurt- of geveltuintje. Deelnemers die zich aanmelden ontvangen uitgebreide uitleg, inspiratie en tips, en praktische ondersteuning bij de uitvoering. 

Door de omgeving te vergroenen wordt de buurt mooier, klimaatbestendiger, en de lucht gezonder. Bovendien zorgt het voor verkoeling in de warmer wordende zomers. Ook schept een groene omgeving een fijne sfeer in de buurt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie