Jurgen Nobel knipt samen met Marco Kastelein het lintje door.
Jurgen Nobel knipt samen met Marco Kastelein het lintje door. Bibi Vastenhout/Gemeente Haarlemmermeer

Historie, groen en recreatie komt samen in Gemaalpark Buitenkaag

14 mei 2023 om 14:00 Natuur en milieu

BUITENKAAG Het Gemaalpark, een wens vanuit het dorp, is donderdag officieel geopend. Het park is aangelegd naast het rijksmonument Gemaal Leeghwater in Buitenkaag en vlakbij de gemeentelijke monumenten de Leeghwaterhuisjes. Deze rustige plek langs de Ringvaart is een combinatie van historie, groen en recreatie, bedoeld om te wandelen of uit te rusten tijdens een rondje fietsen langs de Ringvaart.

Jurgen Nobel, wethouder van Haarlemmermeer en Marco Kastelein, hoogheemraad bij Hoogheemraadschap van Rijnland, opende het park. Dat is aangelegd door beide organisaties als onderdeel van het veiliger en mooier maken van de Ringvaart en de Ringdijk in Haarlemmermeer.

LEEGHWATER

In het park, waar eerst een bosplantsoen was met hekken eromheen, zijn nieuwe paden aangelegd met hergebruikt materiaal van het Dorpsplein in Zwanenburg en het Herfstpark in Nieuw-Vennep. Naast nieuwe bankjes en bomen en planten, is ook het beeld van Jan Adriaanszoon Leeghwater in het park gezet. Leeghwater was een van de eerste die plannen had voor de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder. “Het gemaal naast het park is het eerste grote gemaal dat gebruikt werd voor de drooglegging en draagt zijn naam”, zegt wethouder Jurgen Nobel. “Daarmee wordt het gemaal en het park mooi met elkaar verbonden.”

GENIETEN

Hoogheemraad Kastelein is tevreden over de samenwerking met de gemeente bij het opknappen van het park: “Wij hebben onze grond beschikbaar gesteld waardoor omwonenden nu van dit prachtige park kunnen genieten. Een deel van het terrein was dichtbegroeid en er gebeurde niets mee. Het heeft nu een veel mooiere bestemming gekregen.”

Afbeelding
Afbeelding
Het beeld van Leeghwater.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie