Winnaars Marck, Nigel, Daniël met zoons (vooraan), Jesse en zoontje (r), en wethouder Charlotte van der Meij (m).
Winnaars Marck, Nigel, Daniël met zoons (vooraan), Jesse en zoontje (r), en wethouder Charlotte van der Meij (m). Jur Engelchor Fotografie

Ruim 3,5 basketbalvelden aan tegels vervangen door groen tijdens HaKA Tegelwippen

16 november 2023 om 15:00 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Bij het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen hebben 74 deelnemers samen 1.400 vierkante meter verstening, dat zijn 3,5 basketbalvelden, uit hun tuinen verwijderd en vervangen door groen. Een recordaantal, vorig jaar was dit 1.000 vierkante meter.

Het tegelwippen is een initiatief van het programma Haarlemmermeer Waterproof van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De gewipte tegels zijn gratis opgehaald met een elektrische vrachtauto van Dura Vermeer en worden verwerkt tot opnieuw te gebruiken betongranulaat.

Het HaKa is een lokale wedstrijd waarbij het draait om het verwijderen van zoveel mogelijk tegels uit de tuin. Hierbij is niet het aantal tegels van belang, maar gaat het om wie het hoogste percentage vierkante meter aan tegels uit de tuin heeft gehaald. 

Woensdag werden de vijf prijswinnaars bekendgemaakt en persoonlijk toegesproken door wethouder Charlotte van der Meij. De prijswinnaars ontvingen van haar een zak met bijenvriendelijke bloembollen. Gamma Hoofddorp beloonde de winnaars met een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft. 

VOLGEND JAAR

NMCX gaat ook volgend jaar verder met de ondersteuning van bewoners bij het vergroenen van tuinen. Dit zal niet meer in wedstrijdvorm plaatsvinden, maar als een doorlopend programma, waarbij ook hulp wordt geboden bij het vergroenen van boomspiegels, geveltuinen en buurttuinen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie