De gemeenschappelijke kreet van de Partij voor de Dieren Corinne Kalisvaart, kappen met kappen.
De gemeenschappelijke kreet van de Partij voor de Dieren Corinne Kalisvaart, kappen met kappen. Peter Vogelaar / BDU

Partij voor de Dieren sluit zich aan bij actie tegen de boomkap Geniedijk

19 november 2023 om 10:21 Natuur en milieu

HOOFDDORP Er is veel oppositie tegen de voorgenomen kap van 393 populieren aan de Geniedijk. Natuurbeschermer Corinne Kalisvaart voert al geruime tijd een felle strijd tegen de gemeente en heeft nu steun gekregen van Partij voor de Dieren Haarlem en omstreken. Gezamenlijk voerden zij vrijdagmiddag actie tussen de bedreigde bomen op de dijk ter hoogte van station Hoofddorp met een spandoek ‘Kappen met Kappen’.

ECOSYSTEEM

Volgens het Hoofddorpse partijlid Leila van der Linde is er veel haast bij deze actie omdat de kap ieder moment kan starten en hierdoor veel dieren hun leefomgeving dreigen te verliezen. “Het is gewoon een aanslag op de omgeving en op het ecosysteem”, betoogt Van der Linde, “want in de bomen leven veel soorten vogels zoals valken, buizerds, haviken en uilen, 5 soorten vleermuizen en heel veel insectensoorten.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


De machtige populieren op de dijk, blijven ze bestaan? - Peter Vogelaar / BDU

Deze dieren leven specifiek in populieren. Het merendeel van de bedreigde bomen bestaat uit zwarte populieren, een zeldzame inheemse soort die heel goed in de natte grond van de dijk kan aarden. De bomen aan de Geniedijk zijn allemaal uit 1980 en jonger. Toch houdt de gemeente, zonder individueel onderzoek te hebben gedaan, aan dat de bomen 71 jaar oud zijn. “Omdat populieren gemakkelijk 100 jaar of ouder kunnen worden vormen zij geen gevaar voor de omgeving.” 

De Partij voor de Dieren zit in Haarlem in de gemeenteraad, maar nog niet in Haarlemmermeer. Als het aan Leila van de Linde ligt, komt daar snel verandering in. “Wij denken veel te kunnen betekenen in Haarlemmermeer, maar je moet er wel de mensen voor hebben. Nu wordt deze actie dus gevoerd vanuit de werkgroep Haarlem en omstreken.”

GEMEENTE

Volgens informatie van de gemeente maakt de kap van deze bomen deel uit van de gefaseerde vervanging van de bomen langs de hele Geniedijk. Deze is al gestart in 2013 en moet volgend jaar klaar zijn. Hoewel de gemeente zegt rekening te houden met de vleermuizen door vleermuiskasten en -hotels te plaatsen, worden volgens Van der Linde de andere diersoorten daarbij vergeten. “Er is maar voor twee van de aanwezige vijf vleermuissoorten ontheffing aangevraagd.”

Tekst gaat onder de foto verder.


Een strijdvaardige Henrice Vonck. - Peter Vogelaar / BDU

Natuurbeschermer Corinne Kalisvaart valt haar bij: “Ze weten bij de gemeente niet voldoende welke dieren hier allemaal leven. De gemeente heeft de hoorcommissie nu laten weten dat er een boomvalk is aangetoond. Alleen gaan ze daarvoor geen ontheffing aanvragen maar een aantal bomen laten staan. Daar heeft die roofvogel niet zoveel aan want die jaagt in de hele singel op speciale libellen die in populieren zitten. Haal je al die bomen om, dan heeft de valk niets te eten. De provincie geeft nu dus wel toe dat deze vogel hier zit, maar hoe hebben ze een ontheffing kunnen geven als ze niet weten wat hier allemaal leeft? Hun informatie was gewoon niet compleet.”

ACTIE

Henrice Vonck, bestuurslid van de Partij voor de Dieren Noord-Holland, was naar de Geniedijk gekomen om de actie van partijgenoot Leila van der Linde te steunen. “Onze bomenspecialist Marieke van Es is momenteel niet inzetbaar, dus neem ik voor haar waar. Wij zijn hier ook om Corinne te ondersteunen om deze totaal onnodige bomenkap te voorkomen. Het is zeer goed mogelijk dat de provincie of de omgevingsdienst hele grote fouten hebben gemaakt, dat gaan we allemaal nog uitzoeken want ik ben pas 3 dagen geleden geïnformeerd”, aldus een strijdvaardige Vonck. 

“Wij willen gewoon deze laatste 393 populieren behouden. Want zo’n kleine iep, hoelang duurt het niet voordat je weer hetzelfde loof hebt? Marieke van Es en ik proberen dit bij de staten zover te krijgen dat er aandacht voor komt. Maar dat lukt niet deze week. Maar we willen hier wel aandacht voor zien te krijgen, misschien op de volgende vergadering. Dus dit is voor mij nog maar het begin van deze hele zaak. Op dit moment doet de partij dus niks, behalve de werkgroep die nu actie onderneemt. Maar er is dus wel haast bij.”

“Het is nog onbekend wanneer de kap daadwerkelijk plaatsvindt”, vult Van der Linde haar aan. “Er loopt nog een bezwaarprocedure, maar het is niet zeker of de gemeente de uitspraak hierover wil afwachten. Wij zullen er in ieder geval aandacht aan blijven besteden vanuit de werkgroep Haarlem & omstreken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie