De essenlaan aan de westzijde van Venneperhout.
De essenlaan aan de westzijde van Venneperhout. Aangeleverd

De door essentaksterfte gevelde 550 essen aan de essenlaan in Venneperhout worden gekapt

30 november 2023 om 14:04 Natuur en milieu

NIEUW-VENNEP De essenlaan in Venneperhout heeft last van de essentaksterfte: een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet meer herstellen. De bomen sterven langzaam af en laten met harde wind grote takken vallen. De 550 essen worden daarom gekapt. De aannemer start in de week van 4-8 december en zal ongeveer vijf werkdagen aan het werk zijn.

De laan aan de westzijde van de Venneperhout telt zo’n 550 essen, waarvan een groot deel zichtbaar lijdt aan de essentaksterfte. De zieke essen zijn te herkennen aan de karakteristieke kale, donker verkleurde takjes die uit de kroon van de boom steken. De aangetaste essen leveren een gevaar op voor bezoekers. Grote takken breken af of de boom valt in zijn geheel om. Helaas is de ziekte niet te bestrijden. 

NIEUWE BOMEN

De laan wordt opnieuw ingeplant dankzij de financiële bijdrage van Kite, een biofarmaceutisch bedrijf uit Hoofddorp. De Europese productiefaciliteit voor celtherapie ondersteunt Staatsbosbeheer door het bekostigen van de herplant van ongeveer 550 nieuwe bomen in de laan.                                                                                                                                                            

Bij de aanplant worden zes verschillende boomsoorten gepland. Een gemengde laan - van els, linde, haagbeuk, plataan, kers en esdoorn - is namelijk beter bestand tegen ziekten die een bepaalde boom treft, waardoor de rest onaangetast blijft. De boomsoorten zijn gekozen na bodemonderzoek; niet elke boomsoort is namelijk geschikt voor het overwegend natte Venneperhout. Bovendien zijn de gekozen soorten bestand tegen (harde) wind. De bomen worden in het najaar van 2024 ingeplant. Dat is voor kleibodems de beste tijd om bomen te planten, omdat de bodem dan nog niet zo nat is als later in het winterseizoen. 

ZORGVULDIG 

Staatsbosbeheer werkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. De gedragscode waarborgt dat er bij de uitvoering van werkzaamheden zorgvuldig wordt gehandeld ten aanzien van beschermde soorten.

Door adviesbureau Ecoresult is eerder dit jaar onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de laanbomen door vleermuizen. Uit het onderzoek bleek dat de laan geen essentiële vliegroute is voor vleermuizen. Er zijn namelijk genoeg alternatieven in de directe omgeving waar ze gebruik van maken. Bovendien worden de holtes in de bomen niet gebruikt als verblijfplaats.  

Gedurende de kapperiode is het fietspad afgesloten en fietsers worden omgeleid via een omleidingsroute. Voor wandelaars blijven delen toegankelijk, afhankelijk van de voortgang van de aannemer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie