Eén van de leegstaande woningen in de Kuyperlaan.
Eén van de leegstaande woningen in de Kuyperlaan. René de Leeuw

Raad: meer woningen voor jongeren Haarlemmermeer

23 september 2019 om 15:16 Nieuwbouw

HAARLEMMERMEER In Haarlemmermeer zouden meer woningen beschikbaar moeten komen voor jongeren. Dat bepleitten sommige fracties vorige week tijdens de raadsvergadering in een discussie over wonen.

Met name VVD en D66 benadrukten dat jonge woningzoekenden vaak tussen de wal en het schip belanden als ze woonruimte zoeken. D66-raadslid Charlotte van der Meij wees erop dat slechts 7 procent van jongeren tot 23 jaar kans heeft op een woning. "Jongeren worden gedwongen veel langer in het ouderlijk huis te blijven wonen. Dat is onwenselijk."

ROEIEN Wethouder Mieke Booij van Woonbeleid zei dat er genoeg wordt gebouwd voor kinderen, maar dat het roeien is met de riemen die er zijn. "We zijn de schaarste aan het verdelen."

Haar collega Jurgen Nobel vulde aan dat er op dit moment in regionaal verband wordt nagedacht over een andere wijze om de beschikbare woonruimte te verdelen. De gemeenten kunnen het echter nog niet eens worden over lokaal maatwerk en hebben daarom meer tijd nodig. De gemeenteraad liet blijken dan wel graag te willen meepraten over hoe die verdeling eruit gaat zien. De duur van inschrijving als enig punt voor toewijzen van een woning komt vrijwel zeker te vervallen.

VOORRANG Daarnaast zijn raadsfracties het oneens dat sommige doelgroepen voorrang krijgen op andere woningzoekenden. Zo is in het coalitieprogramma afgesproken dat statushouders niet langer voorrang krijgt voor een sociale huurwoning op andere woningzoekenden. VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten vroeg zich af of het college hier wel enthousiast mee aan de slag is gegaan. Zij kreeg steun van Forza!-raadslid Michel van Dijk, die meende dat schrappen van de regeling heel simpel is.

Wethouder Booij antwoordde dat het schrappen van de voorrangsregeling onderdeel is van het nieuwe woonbeleidsprogramma dat nog in de maak is. De raad moet dus nog even geduld hebben. De gemeente wil meedoen aan een landelijke proef waarover binnenkort verder wordt gesproken, zo zei de wethouder. Booij ging niet in op het verwijt van de VVD dat zij niet voortvarend genoeg te werk zou gaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie