Mariëtte Sedee, Kajsa Ollongren en Co van der Laarse waren vorig jaar juli op bezoek bij de lege kassen.
Mariëtte Sedee, Kajsa Ollongren en Co van der Laarse waren vorig jaar juli op bezoek bij de lege kassen. Frans Tol

Rechter staat woningbouw in lege kas Rijsenhout toe

Nieuwbouw

RIJSENHOUT In een leegstaande kas in Rijsenhout mag een project van 25 seniorenwoningen worden gerealiseerd. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. De rechters hebben daarnaast twee andere nieuwbouwplannen in Rijsenhout afgewezen.

De gemeente Haarlemmermeer en de drie eigenaren van lege kassen en stukken grond in Rijsenhout voerden augustus vorig jaar een rechtszaak tegen minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Inzet van de zaken was de bouw van woningen in Rijsenhout, al jaren een discussiepunt.

Gemeente en inwoners van Rijsenhout willen het dorp graag leefbaar houden en daarom moeten er huizen worden gebouwd voor met name de dorpsbewoners die in Rijsenhout willen blijven. De rijksoverheid hield de nieuwbouw tot dusverre tegen, omdat Rijsenhout binnen de geluidszones van Schiphol ligt.

Partijen zijn het erover eens dat nieuwbouw in bestaand woongebied mogelijk moet zijn. De rechtbank vindt dat dit bij één van de drie bouwplannen inderdaad het geval is. De bouw van 25 seniorenwoningen in een kas waar nu nog caravans worden gestald en goederen liggen opgeslagen wordt toegestaan.

Twee andere locaties waar ook nieuwbouw was gepland, vinden geen genade in de ogen van de rechtbank. Die plekken behoren volgens de rechters niet tot bestaand woongebied en daarom mag niet worden afgeweken van de oorspronkelijke agrarische bestemming.

advertentie