Afbeelding
Jan Aukes

Provincie helpt Haarlemmermeer met versnellen woningbouw

Nieuwbouw

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeer is een van de 12 gemeenten die inmiddels gebruik maken van door de provincie Noord-Holland beschikbaar gestelde experts om te helpen bij het versnellen van de woningbouw. De provincie Noord-Holland zet hiervoor sinds twee jaar zo’n 90 experts. Met hun hulp kunnen in Noord-Holland 31.000 woningen vlotter gebouwd worden.

Andere gemeenten die van de beschikbaar gestelde extra capaciteit gebruik make zijn: Alkmaar, Beverwijk, Den Helder Amstelveen, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad. 

BEBOUWD GEBIED Tot 2040 staat in Noord-Holland de bouw ongeveer 230.000 woningen op het programma. Deze moeten betaalbaar, duurzaam, klimaatbestendig en goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt veeal ingezet op woningbouw binnen al bebouwd gebied. Gemeenten hebben voor deze grote opgave niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis, met het risico dat geplande woningbouwprojecten vertragen. Tijdelijk extra hulp bij bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures kunnen gemeenten helpen om projecten te kunnen versnellen. 

SAMENWERKING Om dit doel te bereiken worden de komende periode extra voorstellen uitgewerkt om inzet van de experts nog effectiever te maken. In het zuidelijk deel van de provincie gebeurt dit in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en Flevoland .“Ik ben blij dat de inzet van kennis en ervaring waar dat nodig is bijdraagt aan de versnelling van bouwprojecten in de provincie,” stelt gedeputeerde Cees Loggen (Wonen): “De grote hoeveelheid bouwplannen brengt bij gemeenten uitdagingen met zich mee waar soms een helpende hand geboden is. Die reiken wij hen graag aan.”

advertentie