Een impressie van het nieuw te bouwen gemeentehuis in Hoofddorp.
Een impressie van het nieuw te bouwen gemeentehuis in Hoofddorp. Aangeleverd

College heeft ontwerp nieuw gemeentehuis bijgeschaafd en komt met definitief ontwerp

12 oktober 2023 om 09:36 Nieuwbouw Tips van de redactie

HAARLEMMERMEER Met het definitief ontwerp van het nieuw te bouwen gemeentehuis is de gemeente weer een stap dichterbij. Op verzoek van de raad zijn er verschillende aanpassingen gedaan. Het ‘ronde hart’ met de ontvangstbalies, een multifunctionele trouwzaal en een ruimere raadszaal, blijft de centrale plek in het nieuwe gemeentehuis. Door een externe kostendeskundige is berekend wat het definitief ontwerp op dit moment kost. Dat is nu (prijspeil 2023) 75 miljoen euro. Het college van B&W legt het definitief ontwerp nu voor aan de gemeenteraad.

Als we tornen aan het programma van eisen, dan komen we aan de bevoegdheden van de raad

Het daglicht, houtgebruik en groen zorgen voor een warme sfeer. In de entreehal nodigen open ontvangstbalies en spreekplekken uit tot persoonlijk contact. In het voorlopig ontwerp was ook een koffiebar met buitenterras opgenomen. Op verzoek van de gemeenteraad is de haalbaarheid hiervan onderzocht. In het definitief ontwerp komt de koffiebar terug, het terras niet.

De daktuin en dakzaal, die in het voorlopig ontwerp waren getekend, komen op verzoek van de raad in het definitief ontwerp niet meer terug. Wel komen op het dak extra zonnepanelen. Het gebouw blijft energieneutraal. De energie die het gebouw verbruikt, wordt door de gemeente zelf opwekt en er wordt geen gas verbruikt.

De kosten voor de nieuwbouw werden bij het voorlopig ontwerp geschat op 71,7 miljoen euro. Door het weghalen van de daktuin en dakzaal uit het ontwerp wilde de gemeenteraad de kosten terugbrengen tot maximaal 70 miljoen euro. Door een externe kostendeskundige is berekend wat het definitief ontwerp op dit moment kost. Dat is nu (prijspeil 2023) 75 miljoen euro. In dit bedrag is rekening gehouden met geschatte verdere prijsstijgingen totdat de bouw klaar is. De verwachte jaarlijkse kosten van het nieuwe gemeentehuis zijn nog altijd lager dan de kosten die de gemeente maakt met de tijdelijke huisvestingen.

Tekst gaat onder de foto verder.


Het ‘ronde hart’ is van buiten overal op het plein zichtbaar. - Aangeleverd

Om de kosten terug te brengen tot maximaal 70 miljoen is gekeken of bezuinigingen op materialen en afwerking mogelijk zijn. Deze kunnen op de langere termijn echter juist tot hogere onderhoudskosten leiden. Er is ook gekeken wat een kleiner gebouw zou opleveren aan kostenbesparing. Als gevolg daarvan zouden belangrijke eisen uit het programma van eisen niet gehaald worden. “Als we tornen aan het programma van eisen, dan komen we aan de bevoegdheden van de raad”, aldus wethouder Charlotte van der Meij. “Denk aan eisen voor mogelijkheden tot groei van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie, kwaliteit van de dienstverlening, duurzaamheid en een goed werkklimaat. Voor het college is het niet haalbaar en realistisch gebleken om verregaande aanpassingen aan het ontwerp door te voeren”, aldus wethouder Charlotte van der Meij.

Door het verleggen van kabels en leidingen onder het Raadhuisplein en de sloop van de kelder onder het voormalige raadhuis, start de bouw van het nieuwe gemeentehuis later. De gemeente heeft hierdoor te maken met forse stijgingen van bouwprijzen, materiaalprijzen en loonkosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie