Er rijden ongeveer honderd chauffeurs van Regiorijder in Haarlemmermeer.
Er rijden ongeveer honderd chauffeurs van Regiorijder in Haarlemmermeer. Twitter

Veel begrip voor ouders 11-jarige autistische zoon bij problemen met Regiorijder

15 oktober 2019 om 09:29 Onderwijs

ZWANENBURG Je persoonlijke situatie inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering. Het is een stap wanneer er iets écht hoog zit. Dat geldt dan ook voor Jimmy en Diana Tosseram. Zij vertelden onlangs het aangrijpende verhaal over de misstanden met het schoolvervoer van hun 11-jarige autistische zoon, verzorgd door Regiorijder. Daar wordt het probleem gezien als krapte op de arbeidsmarkt.

Eric Hoenson

Volgens de Zwanenburgers gaat er veel mis met de vastigheid en het gedrag van de chauffeurs, zo was vorige week in HCnieuws te lezen.

WANHOPIG "Via facebook werden we door politici gewezen op de mogelijkheid om in te spreken tijdens de gemeenteraadsvergadering," legt vader Jimmy Tosseram de bijzondere stap uit. "Mijn vrouw en ik besloten om daarvan gebruik te maken want we zijn echt wanhopig. Onze oudste zoon heeft een vorm van meervoudig autisme en is gebaat bij regelmaat. Vanaf zijn zevende is hij afhankelijk van vervoer naar en van school, tegenwoordig naar Haarlem, een rit van ongeveer een kwartier. Elk schooljaar zijn er opstartproblemen en moet hij wennen aan de chauffeurs en eventuele nieuwe situatie wat betreft andere leerlingen. Maar we zitten nu al in week zeven, en nog is het niet geregeld. Er is een opeenstapeling van problemen."

ZEURKOUS De 40-jarige vader wil zich zeker niet omschrijven als een zeurkous. "Mijn vader had een taxibedrijf met deels leerlingenvervoer. Ik werk zelf in de transportsector. Ik weet van de hoed en de rand op het gebied van planning. Maar op een gegeven moment is de maat vol. Er zijn niet veel instanties die ons kunnen helpen, dus we zijn naar de politiek gestapt."

Daar vond het echtpaar alle begrip. Een paar dagen na het inspreken mocht Jimmy en Diana hun verhaal nog eens doen bij wethouder Mieke Booij. "Ze leeft mee. Dat is heel fijn, maar ze kon geen toezeggingen doen. Voorlopig is er tussenpersoon Ronald Derks aangesteld die met Regiorijder gaat praten. Een concrete oplossing is er nog niet, maar het is onze laatste strohalm."

VEEL REACTIES "Na publicatie in HCnieuws kregen we op facebook veel reacties van mensen die in het zelfde schuitje zitten en ook niet bepaald te spreken zijn over het leerlingenvervoer. We willen een zo'n rustige mogelijke situatie voor onze zoon. Als er iets onregelmatigs gebeurt, kan hij gaan krijsen. Het lijkt net alsof wij geen goede ouders zijn. Onze jongste zoon van bijna tien jaar lijdt ook onder alle aandacht voor zijn oudere broer. De situatie moet dus snel verbeteren."

KRAPPE ARBEIDSMARKT Laetitia Niemantsverdriet, woordvoerder van Regiorijder kan niet reageren op de problemen: "De casus van de familie Tosseram is bij ons bekend. We gaan echter niet in op individuele gevallen. Het Regionaal Contractmanagement Team heeft hierin de regie. Zij hebben contact met de familie."

In de regio Haarlemmermeer werden bij de start van het schooljaar (in september) 374 leerlingen vervoerd, met 3.355 ritten per week. Inmiddels is het aantal leerlingen opgelopen tot 446, en 4.066 ritten per week. "Er rijden ongeveer honderd chauffeurs in dit gebied. Ons streven is om zoveel mogelijk vaste chauffeurs op vaste ritten te plannen. Maar met de toenemende leerlingaantallen zien we behoefte aan extra chauffeurs. Die zijn in deze krappe arbeidsmarkt moeilijk te vinden."

[Op hcnieuws.nl staat het veel gelezen artikel: Noodkreet wanhopige ouders over vervoer zoontje van 11

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie