Model Loiza Lamers doet maandag de aftrap.
Model Loiza Lamers doet maandag de aftrap. Pr

Studenten gaan De Weddenschap aan met BN'ers

25 oktober 2019 om 16:01 Onderwijs

HOOFDDORP Op het Nova College in Hoofddorp is op maandag 28 oktober de aftrap van 'De Weddenschap' door model Loiza Lamers. De uitdaging van De Weddenschap is om in een half jaar tijd, voor 30 april 2020, drie boeken te lezen. Studenten gaan deze Weddenschap aan met diverse BN'ers. Om het lezen te stimuleren is de Bibliotheek Haarlemmermeer een samenwerking gestart met het Nova College.

Scholieren die zich - met de drie boeken van hun keuze - aanmelden via www.deweddenschap.nl maken kans op een prijs. Docenten die met hun klas meedoen aan De Weddenschap maken kans op de trofee en een meet & greet met een auteur naar keuze in de klas.

Lezen met studenten in het mbo is niet vanzelfsprekend. Daarom is de Bibliotheek Haarlemmermeer dit schooljaar gestart met een samenwerking met het Nova College. We kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat het aantal laaggeletterden in onze samenleving groeit en dat het niet voor alle mbo 4-studenten eenvoudig is om van het mbo naar het hbo door te stromen. Docenten worden ondersteund om het leesplezier te vergoten onder studenten. Er zijn mooie aantrekkelijk boeken aangeschaft en er worden activiteiten georganiseerd om het leesplezier te vergroten. 

LEESVAARDIGHEID ONDERHOUDEN Ook als je verder wilt studeren, moet je je leesbegrip ontwikkelen en bijhouden. Dat lukt niet alleen door sociale media bij te houden, werkinstructies te lezen of tijdens je studie methodeteksten te lezen. Zelfgekozen boeken (fictie én non-fictie) zijn nodig om je leesvaardigheid op peil te houden en je leesbegrip te vergroten. Lezen biedt bovendien een basis voor de andere taaldoelen: spreken en gesprekken voeren, luisteren, het lezen van zakelijke teksten en schrijven. En natuurlijk is lezen onlosmakelijk verbonden met persoonlijke en professionele ontwikkeling en met burgerschapsvorming: door te lezen en te praten over verhalen leer je immers jezelf en anderen beter begrijpen en werk je aan je verbeeldingskracht. Daardoor zal je beter en creatiever functioneren in je toekomstige beroep. Lezen leidt tot meer school- en maatschappelijk succes. Studenten komen thuis vaak niet aan lezen toe. Daarom is het belangrijk om er in de les tijd voor vrij te maken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie