Afbeelding
Eigen foto

Bord geplaatst, HVC is nu officieel een WON-school

29 oktober 2019 om 13:30 Onderwijs

NIEUW-VENNEP Met ingang van dit najaar is het Herbert Vissers College (HVC) een WON-school geworden. WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland, een netwerk gevormd door een kleine vijftig scholen.

Door het uitwisselen van kennis, het organiseren van gezamenlijke manifestaties waarop leerlingen hun onderzoek presenteren en door nascholing proberen deze scholen wetenschap en onderzoek een prominenter plek in het curriculum te geven, het vwo van een hoofdletter 'W' te voorzien.

LEREN ONDERZOEKEN In het kader van het stimuleren van 'leren onderzoeken' rolt het HVC de komende jaren een doorlopende leerlijn uit vanaf het begin van 1-vwo tot het profielwerkstuk (pws) in de zesde klas. In deze leerlijn wordt leerlingen geleerd hoe zij zelf een onderzoeksopzet bedenken en uitvoeren, aan welke voorwaarden goed onderzoek moet voldoen en fundamenteler: wat de aard is van wetenschappelijke kennis en hoe die wordt gefundeerd.

Het HVC is continu bezig om het onderwijs te verbeteren. De vwo-afdeling moet hierin een uitgesproken wetenschappelijk profiel krijgen. "Nog geen jaar geleden was er alleen nog maar een plan van een paar docenten, nu zijn we WON-school en zie ik de energie en het enthousiasme waarmee het wetenschappelijke profiel van onze vwo-afdeling wordt uitgebouwd", aldus rector Uldrik Speerstra, "Ik ben trots op het team en wat zij in korte tijd bereikt hebben. Aansluiting bij WON is een mooie, nieuwe stap in het verder verbeteren van ons vwo-onderwijs."

CRUCIAAL "Iedere dag onderwijzen we de leerlingen uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, maar waar dat vandaan komt en hoe die gefundeerd worden, daar komen we normaal zelden aan toe en dat is nu juist cruciaal als je iets wilt begrijpen van hoe wetenschappelijk onderzoek werkt", legt Ralf Willems uit. Hij is initiatiefnemer en één van de docenten achter het nieuwe vak Algemene Wetenschappen in de vierde en vijfde klas, een zelfontwikkeld vak waarin de filosofische grondslagen van wetenschap en kennis aan bod komen.

"Leerlingen aan het denken zetten wat nu eigenlijk waar is en waarom, dat is een geweldig mooie bezigheid, hen te laten nadenken en twijfelen over zaken die zij eerder vanzelfsprekend vonden, hen iets te laten ervaren van de uitdagingen waar grote denkers als Aristoteles, Hume en Kant voor stonden."

OFFICIEEL Dinsdag 29 oktober werd een bord geplaatst bij de entree van de school en daarmee is het HVC ook voor de buitenwereld officieel een WON-school. Meer informatie vind je hier

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie