Dolf van Laar helpt zijn cursisten om hun digitale weg te vinden
Dolf van Laar helpt zijn cursisten om hun digitale weg te vinden Renée Heijmans

Hulp met de computer voor senioren in 't Rietland in Badhoevedorp

Onderwijs

BADHOEVEDORP Op woensdagmiddag kunnen senioren in 't Rietland terecht bij de computercursus Windows. Een uitkomst voor diegenen die niet zo digitaal zijn geschoold en wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vrijwillig docent Dolf van Laar vertelt met welke vragen en hobbels zijn cursisten op hun digitale pad geconfronteerd worden. "Het zijn vaak hele basale toepassingen waar mensen tegenaan lopen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van een DigiD. Maar ook heb ik al meermaals meegemaakt dat mensen zijn bestolen, doordat ze op een verkeerde knop drukken of hun bankgegevens per ongeluk of in goed vertrouwen delen met oplichters. Ik probeer mensen ervan bewust te laten worden van waar ze mee bezig zijn en dat ze niet zo maar ergens op klikken." Hij is op verzoek van Stichting Maatvast begonnen met deze computerlessen Windows op meerdere locaties. Daar is 't Rietland er een van. "Voorheen hadden we iedere 3 maanden een serie van 6 tot 8 lessen. Maar al gauw bleek dat mensen daar niet genoeg aan hebben. Nu gaan we steeds meer in op individuele vragen, want wat de een vraagt, daar leert de ander weer van. En als er geen concrete vragen zijn dan doe ik wat oefeningen." Dit betekent ook dat de cursisten zich niet verplichten om iedere week te komen en kunnen ze gewoon per les betalen aan 't Rietland.

De cursisten hebben iedere hun eigen motivaties om op woensdagmiddag, gewapend met hun eigen laptop, naar 't Rietland te gaan. Een van hen heeft een herseninfarct gehad en is hier om zijn digitale kennis weer wat op te vijzelen. Een andere cursist geeft aan dat hij wijzer wordt over programma's en beveiliging. "En ik kan hier ook hulp krijgen bij problemen die ik tegenkom. Je let ook beter op, Dolf zegt vaak: lees eerst goed voordat je klikt."

Zo komt vandaag het verschil tussen http en https websites aan de orde. "Die s staat toch voor security? Dat zijn veilige websites." Dolf laat de cursisten, met veel geduld, zien hoe ze een snelkoppeling op hun bureaublad kunnen maken, zodat ze met één druk op de knop bij de inlogpagina van DigiD of van hun bank kunnen komen. Ter plekke stopt een van de laptops ermee vanwege een zwart scherm; Dolf vermoedt een kapotte ventilator en verwijst de cursist door naar zijn leverancier. Deze middag komt ook het versturen of het delen van foto's aan de orde. Kortom, een handige plek voor al diegenen die meer plezier van hun computer willen hebben.

De computercursus Windows wordt vanaf 8 januari weer gehouden in 't Rietland, op woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur. De kosten bedragen € 12,50 per les en inschrijven kan dagelijks bij de receptie van 't Rietland (020-6594444).

Renée Heijmans

advertentie
advertentie