Afbeelding
Eigen foto

Drietal HVC'ers wint regionale voorronde EUSO

Onderwijs

NIEUW-VENNEP Drie leerlingen uit 5 vwo van het Herbert Vissers College - Emma Franken, Stan Deutekom en Cathelijne Boer - hebben vorige week de in Leiden gehouden regionale voorrondes van de EUSO, de European Union Science Olympiad, gewonnen.

Het drietal eindigde voor alle anderen in het klassement voor scheikunde en natuurkunde. Hiermee waren zij ook de sterkste in het algemene klassement van zeventien teams. Op 24 en 25 januari treffen zij andere regionale winnaars in Maastricht. De inzet van die nationale wedstrijd is uitzending naar Tjechië in het voorjaar van 2020.

[BOVENBOUW] De European Union Science Olympiad (EUSO) is een wedstrijd voor teams van drie leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo en is in 2002/2003 begonnen op initiatief van Ierland. Regionale voorrondes bepalen wie er naar de nationale wedstrijd gaat, waar de leerlingen worden geselecteerd die worden uitgezonden naar de internationale wedstrijd. 

Het accent van deze olympiade ligt niet op theoretische voorkennis maar op vaardigheden. In teams van drie doen leerlingen een biologische, een scheikundige en een natuurkundige proef en laten hierin hun onderzoeksvaardigheden en hun samenwerking zien.

[VIERDEKLASSERS] Naast het succes van de vijfdeklassers ook een eervolle vermelding voor de drie vierdeklassers die namens het HVC aan de wedstrijd deelnamen. Zij scoorden een gedeelde eerste plaats voor de biologie-opdracht.

advertentie