Een zelfstandige Burgemeester Amersfoordtschool zou een gepasseerd station zijn.
Een zelfstandige Burgemeester Amersfoordtschool zou een gepasseerd station zijn. google maps

Onrust in Badhoevedorp over scholenfusie Amersfoordtschool en Rietveldschool

2 december 2019 om 14:27 Onderwijs

BADHOEVEDORP Ouders van leerlingen van de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp maken zich ernstige zorgen over de voorgenomen fusie met de grotere Rietveldschool. Volgens de ongeruste ouders gaat met een fusie het unieke onderwijs van de Amersfoordtschool verloren.

Twee moeders van de Burgemeester Amersfoordtschool spraken vorige week de gemeenteraad toe om hun ongerustheid te delen. Volgens moeder Wendy Hauwert is er helemaal geen sprake van een fusie maar van een 'vijandige overname'. Zij meende dat er straks helemaal geen kleinschaligheid meer bestaat, maar dat de karakteristieke Amersfoordtschool wordt opgeslokt door een veel grotere broer. "Onze zorg wordt breed gedeeld", zo stelde Hauwert. De vrouw refereerde aan een brief waarin stond dat ouders van de Amersfoordtschool hun kind voor 1 maart volgend jaar moeten aanmelden voor een nieuwe school. Anders krijgen zij in het nieuwe schooljaar geen onderwijs meer.

ONDERZOEK NAAR SOPOH Moeder Mariska Smit had vooral forse kritiek op de opstelling van schoolbestuur SOPOH in deze kwestie. Volgens haar is het schoolbestuur op arrogante wijze zijn standpunt aan het doordrukken. Ouders van de Amersfoordtschool zouden daardoor gedwongen worden om voor het Dalton-onderwijs van de Rietveldschool te kiezen. De moeder hekelde het standpunt van de SOPOH dat een zelfstandige Burgemeester Amersfoordtschool simpel een gepasseerd station is. De Badhoevedorpse vroeg de gemeenteraad een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de SOPOH.

Raadsfracties trokken zich de noodkreet van de ouders aan. Ook onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water zegde toe de vinger aan de pols te houden. Ze beloofde ook met het schoolbestuur in gesprek te blijven over alle opties voor de scholen in Badhoevedorp. Een zelfstandige doorstart van de Amersfoordtschool mag daarbij als variant niet ontbreken, zo vinden meerdere raadsfracties. Volgens de wethouder is nu eerst de Medezeggenschapsraad van de scholen aan zet.

AKKOORD NIEUWBOUW De voorgenomen fusie kwam naderhand ook ter sprake bij het integraal huisvestingsplan voor het onderwijs in Haarlemmermeer. Inzet van dat plan is om veel verouderde schoolgebouwen te vervangen door veel duurzamere en modernere panden. Het toeval wil dat de gemeenteraad afgelopen zomer juist akkoord is gegaan met ver- en nieuwbouw van de Rietveldschool. Daarbij is geen rekening gehouden met een fusie met de Burgemeester Amersfoordtschool. Volgens wethouder Steffens was die voorgenomen fusie bij het opstellen van het renovatieplan nog niet bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie