Afbeelding
Pixabay

'Zorgwekkend snel stijgend lerarentekort in Haarlemmermeer'

5 december 2019 om 14:20 Onderwijs

HAARLEMMERMEER De fracties van D66 en PvdA hebben opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het tekort aan leraren in Haarlemmermeer. De raadsleden Gerdien Knikker (D66) en Rashana Hussain (PvdA) willen dat de gemeente de regierol pakt om de strijd aan te gaan met het lerarentekort.

Beide raadsfracties stelden eerder dit jaar ook al vragen over het lerarentekort. D66 en PvdA hebben nu nieuwe vragen gesteld naar aanleiding van een interview met de Haarlemmermeerse onderwijsambtenaar Sonja Rienks, die ook voorzitter is van de Taskforce Lerarentekort die begin dit jaar is ingesteld. Deze groep mensen probeert met diverse acties het lerarentekort te bestrijden.

Rienks doet in het interview de sombere voorspelling dat het tekort aan leraren in 2022 kan oplopen tot 350. Nu bedraagt het tekort ongeveer 170 leraren, dus in enkele jaren tijd zou dat ruim een verdubbeling betekenen. In antwoord op de eerdere vragen zijn die aantallen niet genoemd. Knikker en Hussain stellen vast dat er een groot gat zit tussen de aantallen waarmee het college is gekomen en de aantallen die nu in het interview worden genoemd.

De raadsleden hebben ook websites van verschillende schoolbesturen gezien dat het aantal vacatures snel toeneemt. Ze gaan er daarom van uit dat er sprake is van een 'zeer zorgwekkend' snel stijgend tekort. Zij willen weten waarop de jongste prognoses zijn gebaseerd.

Eerder was er sprake van dat de taskforce met allerlei plannen zou komen. Raadsleden Knikker en Hussain zeggen dat het bijna kerstvakantie is, maar dat ze van een campagne nog niks hebben gezien. Zij willen nu van het college horen wat er concreet gaat gebeuren.

Raadslid Gerdien Knikker: "Als fracties zijn we flink geschrokken want de tekorten lopen erg snel op. Een stevige regierol van de gemeente en een positieve onderwijscampagne om leraren te werven moet er wat ons betreft dan ook zo snel mogelijk komen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie