De leerlingen en onderwijskrachten in historische kleding bij het 95-jarige jubileum.
De leerlingen en onderwijskrachten in historische kleding bij het 95-jarige jubileum. Henk van Ommeren

Al 100 jaar in hetzelfde pand: Jubileum voor Franciscusschool Haarlemmerliede

12 januari 2020 om 10:50 Onderwijs

HAARLEMMERLIEDE De RK-basisschool in de woonkern Haarlemmerliede is bepaald uniek te noemen. Deze Franciscusschool bestaat 100 jaar en heeft haar onderkomen al die tijd in hetzelfde pand. Burgemeester Marianne Schuurmans gaf vrijdag, samen met kinderburgemeester Sammy Suliman, het startschot voor uitgebreide festiviteiten in het jubileum jaar.

In het begin van de vorige eeuw was er in de dorpen Haarlemmerliede en Spaarnwoude alleen een openbare school. Het parochiebestuur van de St Jacobus de Meerdere kerk wilde katholiek onderwijs in deze omgeving. Aan de Liedeweg werd een school gebouwd met daaraan verbonden een zusterhuis. Immers het onderwijs op katholieke scholen werd gegeven door nonnen. De school werd in 1920 in gebruik genomen maar moest al snel worden uitgebreid met een vierde lokaal. Na precies honderd jaar wordt de school nog steeds als zodanig gebruikt.

Bij het begin van deze school droeg iedereen nog heel andere kleding dan die jullie dragen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw een paar jaar gebruikt door de Duitsers, waardoor er geen onderwijs kon plaatsvinden. Ook werden er bewoners van wie hun huis geconfisqueerd was tijdelijk in de school ondergebracht. De leerlingen kregen onderwijs in een lokaal van een plaatselijk café. In dezelfde tijd werden de nonnen vervangen door RK onderwijzers en onderwijzeressen. In de loop van de geschiedenis was de oorlog niet de grootste bedreiging voor de school. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd het voortbestaan bedreigd door een veel te gering aantal leerlingen. Bij het dieptepunt waren dat er nog slechts 20. De ouders stelden alles in het werk om de school te kunnen laten voortbestaan. Veel leerlingen uit Haarlem zorgden voor een oplossing, zodat school nu nog uit 80 leerlingen bestaat.

Burgemeester Marianne Schuurmans was samen met kinderburgemeester Sammy Suliman naar de Haarlemmerliede gekomen om het startschot te geven. Vooraf sprak zij de aanwezige ouders en leerlingen toe. Zij verwees naar de geschiedenis: "Bij het begin van deze school droeg iedereen nog heel andere kleding dan die jullie dragen. Ook stonden de leerlingen nog keurig netjes in een rij, zoals het toen gewoon was. Dat ik hier nu aanwezig ben is eigenlijk heel logisch. Ik ga namelijk altijd bij iemand op bezoek om te feliciteren als die 100 jaar is geworden. Voor een school geldt dat dus ook." Na haar toespraak onthulde Schuurmans samen met de kinderburgemeester en twee leerlingen een banner. Hierop stonden onder meer de activiteiten die komend jaar vanwege het jubileum zullen plaatsvinden. Naast het gebruikelijke schoolreisje zijn dat bijvoorbeeld een reünie, slaapfeest, verkleedfeest en een speurtocht. De onthulling van de banner werd gevolgd door een gedeeltelijk door de leerlingen zelfgeschreven schoollied. Vervolgens stonden in de gymzaal de leerlingen klaar met zoetigheid en een drankje als afsluiting.

Henk van Ommeren

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie