Afbeelding
Trudy Witteman

Leerlingen De Tweemaster Vijfhuizen maken virtuele ruimtereis in een levensechte raket

Onderwijs

VIJFHUIZEN Hoe zien astronauten de aarde? Leerlingen van groep 7 van basisschool De Tweemaster weten dat nu. Op 3 maart maakten zij met de SpaceBuzz een virtuele ruimtevlucht in een levensechte raket.

Het is een imposant gezicht zoals de SpaceBuzz daar staat op het 'lanceerplatform' naast de school. Ruim 15 meter lang is de raket die is uitgerust met negen bewegende stoelen en ultramoderne virtual reality-headsets die het samen mogelijk maken de ruimtevlucht zo getrouw mogelijk na te bootsen. Op de neus van de raket de handtekening van astronaut André Kuipers, oud-Vijfhuizenaar en tevens de man die op 19 december 2018 de SpaceBuzz, de eerste ter wereld, heeft onthuld. Het moment was bewust gekozen. Op 24 december van dat jaar was het vijftig jaar geleden dat mensen met eigen ogen zagen hoe de aarde opkwam achter de horizon van de maan. De beelden die de bemanning van de Apollo 8 maakte van de blauwe aardbol tegen de zwarte hemel werden wereldberoemd. De unieke blik op onze planeet en wat dit doet met mensen is het fundament onder SpaceBuzz.

We zijn heel dicht bij de maan geweest

[KWETSBAAR] "Elke astronaut ziet vanuit de ruimte hoe kwetsbaar de aarde is en zij komen in actie voor het behoud van onze planeet", verwijst juf Marloes naar de talloze activiteiten op dit gebied van André Kuipers die tot voor enkele jaren op een steenworp afstand van het 'lanceerplatform' woonde. "In de lessen voorafgaande aan de ruimtemissie van vandaag hebben we het over het verleden gehad én wat we kunnen doen om de aarde te beschermen. De kinderen zijn de toekomst. Zij moeten zich bewust worden van hun bijdrage aan het behoud van de aarde."

De klasgenoten Bo, Jente, Romy, Fenna, Lieve, Berend en Lex zijn net uit het levensechte raketvoertuig gestapt en staan weer redelijk stabiel op hun benen. De ruimtevlucht was voor hen een heel bijzondere ervaring. "Met die VR-bril op is het net of je in een raket zit. André Kuipers bestuurt hem. Je zweeft, je stoel beweegt en je voelt warme en koude wind." Tijdens hun reis door het heelal kregen de kinderen begeleiding van Mission Control, zagen vanuit de raket de dampkring van de aarde, de ijskappen van de beide polen en het oerwoud van Borneo. "En we zijn heel dicht bij de maan geweest", ziet Lieve nog voor zich.

De kinderen van groep 7 hebben ook astronautentraining gehad en examen gedaan. Romy: "Op een weegschaal hebben we gemeten hoeveel 400 gram is. Dat is het gewicht aan persoonlijke spullen die ze mee mogen nemen. De gewichtsloosheid hebben we nagebootst door met ons hoofd naar beneden pepernoten te eten." Het examen. Wat gebeurt er met je plas, is een van de vragen. En het juiste antwoord? "Aan boord wordt er weer drinkwater van gemaakt." De kinderen, sommigen dragen een NASA-trui, noemen het programma erg leerzaam en hebben zich voorgenomen ambassadeurs van de aarde te blijven. Dat kan ook in het klein. "Als wij de hond uitlaten hebben we altijd een zakje bij ons en doen daarin blikjes, plastic en ander zwerfvuil dat op straat ligt", vertelt een van de kinderen.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie