De eerste Montessorischool in Hoofddorp is de eerste school die 188 zonnepanelen heeft gekregen uit een samenwerkingsproject van NMCX.
De eerste Montessorischool in Hoofddorp is de eerste school die 188 zonnepanelen heeft gekregen uit een samenwerkingsproject van NMCX. PR

Schooldaken steeds vaker gebruikt voor zonnepanelen

9 oktober 2020 om 17:35 Onderwijs

HOOFDDORP De eerste Montessorischool in Hoofddorp is de eerste school die 188 zonnepanelen heeft gekregen uit een samenwerkingsproject van NMCX (Centrum voor Duurzaamheid), schoolbesturen en de gemeente Haarlemmermeer. Wethouder Jurgen Nobel mocht het dak openen, maar vanwege de strengere coronamaatregelen deed hij dat via een videoverbinding.

Wethouder energietransitie Jurgen Nobel: “Wij vinden het belangrijk dat er vooral op gebouwen veel zonnepanelen komen. Stroom opwekken op schooldaken is een mooi voorbeeld van hoe we veel stroom kunnen opwekken en tegelijkertijd ons mooie polderlandschap kunnen behouden.”

Ook een aantal andere scholen hebben zonnepanelen gekregen dit jaar. Bijvoorbeeld Het Kompas, de Van Voorthuisenschool en de Vijfsprong). In de herfstvakantie worden op nog vier scholen van Meer Primair ruim 600 panelen leggen. De Klimop, de Klippeholm, en Vredeburg 1&2 werden hiervoor gekozen door het schoolbestuur.

NMCX heeft de procesbegeleiding opgepakt voor het realiseren van de zonne-installaties en daarmee de scholen door het hele traject kunnen loodsen. Echt van A tot Z. Het is de bedoeling dat dit doorgezet wordt, om zo nog meer scholen te kunnen ondersteunen bij de verduurzaming.

Egbert de Jong, bestuurder van de Montessorivereniging: “Deze school is al jaren actief met duurzame projecten. We scheiden afval, hebben een wormenhotel en in een verder verleden waren de kinderen van de school grondlegger voor de Groene Kapstok, het verduurzamingsprogramma voor het basisonderwijs. Daarom zijn we nu heel blij met onze zonnepanelen.”

Arjanne lagendijk van NMCX: “Wij ondersteunen scholen bij alle vormen van verduurzaming, In dit project is zowel aandacht voor het gebouw als voor educatie, want met het in gebruik nemen van de zonnepanelen op het dak, wordt meteen de flitsende Energy Game uitgevoerd. Dat is een educatieactiviteit over schone energievormen voor bijna de hele school”

Het scholenproject is een samenwerking tussen NMCX, het centrum voor duurzaamheid, diverse schoolbesturen, de gemeente Haarlemmermeer en een aantal andere partners, zoals Bongo Solar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie