De start van opleiding Hotelmanagement Haarlemmermeer aan het Nova College aan de Paxlaan in Hoofddorp.
De start van opleiding Hotelmanagement Haarlemmermeer aan het Nova College aan de Paxlaan in Hoofddorp. Michel van Bergen

Nova College en zes hotels in de regio starten opleiding voor Hotelmanagement

19 september 2023 om 09:31 Onderwijs Tips van de redactie

HOOFDDORP Het Nova College is maandag gestart met de mbo 4 opleiding voor Hotelmanagement. Wethouders Marja Ruigrok en Charif El Idrissi waren aanwezig bij de opening van de nieuwe opleiding, samen met de general managers van de hotels, de vestigingsdirecteur van de campus en de eerste groep studenten.

Samen met Hotel van der Valk, Novotel, Hilton Hotel Airport, Hyatt Place, Intercity en Steigenberger Hotel biedt het Nova College deze opleiding aan volgens de praktijkroute. Dat betekent dat de studenten grotendeels leren in het bedrijf.

“Fantastisch dat deze hoteliers de handen ineen hebben geslagen om in deze krappe arbeidsmarkt toch aan goed opgeleid personeel te kunnen komen”, laat wethouder Charif El Idrissi weten. “Dit geeft Haarlemmermeerse jongeren de kans om de kneepjes van het hotelvak in de praktijk te leren.”

Praktijkroute betekent dat studenten vooral leren in de praktijk. Zij gaan twee dagen per week naar school en leren drie dagen per week bij een van de zes aangesloten hotels in de regio Haarlemmermeer. Op school volgen de studenten theorievakken, workshops en hoorcolleges. De andere drie dagen leren zij in een van de hotels de onderdelen bediening en keuken, leidinggeven aan het personeel, de inkoop coördineren en voor de financiële zaken zorgen. 

Zo leren de studenten hoe zij een eigen horecabedrijf runnen of leiding geven in een bestaand horecabedrijf. Zij ontvangen een stagevergoeding van 5 euro per uur. Elke week hebben de studenten een uur coaching van hun docent en van hun leermeester in het hotel. Ook is er regelmatig contact met de ouders van de student over de studievoortgang.

“Het hotel is daarbij ons klaslokaal”, aldus de directeuren Annemieke van Ede en Harrie Bemelmans. “Wij zien dit als de ideale vorm van modern onderwijs. In partnership met de horecabedrijven, tegelijkertijd leren en werken, in een inspirerende en dynamische omgeving.’

Wethouder Marja Ruigrok: “Haarlemmermeer is de 6e gemeente in Nederland wat betreft het aantal hotelovernachtingen en de tweede in de Metropoolregio Amsterdam. Logisch dus dat onze gemeente nu ook een eigen hotelopleiding heeft!”

Een van de deelnemende hotels is Van der Valk Hotel Schiphol A4. Directeur Bill van der Valk: “Het is mooi te zien dat we de talenten binnen de gemeentegrenzen kunnen houden en dat er dicht bij huis ook hele mooie toekomstkansen liggen.”

Meer informatie over de opleiding is te vinden op novacollege.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie