Het Oude Raadhuis is straks geen theater meer.
Het Oude Raadhuis is straks geen theater meer. Ton Dijkstra / BDU
INGEZONDEN

Het Oude Raadhuis verdwijnt: ‘onbegrijpelijk, onnodig en ongehoord’

7 juni 2023 om 11:19 Opinie

HOOFDDORP Binnenkort sluit het iconische Oude Raadhuis zijn deuren. Op 1 juli wordt de huur opgezegd en dan is het definitief over: de huur wordt opgezegd. Lezer Jack de Moor snapt het niet en vindt dat het theater open moet blijven. 

De sluiting van het Oude Raadhuis hing al enige tijd in de lucht en is mij een doorn in het oog. Hoe kan de gemeente in hemelsnaam zo’n uniek theater, dat al jaren een springplank biedt voor beginnende artiesten en goed wordt bezocht, besluiten op te doeken? Dat theater zou de gemeente juist moeten koesteren en alles in het werk moeten stellen om dat te behouden. 

Met mij vinden vele andere bezoekers het onbegrijpelijk, dat de gemeente tot dit besluit heeft kunnen komen.  Dit blijkt o.a uit de paar duizend handtekeningen tegen dit besluit. Het Oude Raadhuis wordt goed bezocht - ik ben er het afgelopen seizoen vier keer met veel plezier geweest - en heeft een trouw publiek. Het is zeker niet zo, dat de voorstellingen nauwelijks publiek trekken, integendeel. Dat is dan ook geen reden om de deuren te sluiten. Artiesten komen er graag, net als het publiek.

Ik weet het: enkele jaren geleden heeft de gemeente geprobeerd het gebouw te slijten aan een horeca-ondernemer, maar dat lukte gelukkig niet. Nu heeft de directeur van C. (bespottelijke naam) onder druk van de gemeente de huur opgezegd. Hierover heb ik met hem nog contact gehad. De kosten van dit theater zijn een schijntje van het totale budget, dat het Cultuurgebouw te besteden heeft ieder jaar. Financieel is er geen enkele reden om voor dit theater het doek te sluiten, zeker niet aangezien de gemeente te maken heeft met behoorlijke financiële meevallers. Het hoeft dus zowel financieel als anderszins totaal niet. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken, dat de gemeente het Oude Raadhuis sowieso wil sluiten, hoe goed ook dat geliefde theater de afgelopen jaren heeft gelopen. Het moet gewoon dicht.

Volgens de wethouder Marja Ruigrok is de gemeente hard op zoek naar een geïnteresseerde horeca-ondernemer. Maar welke weldenkende ondernemer wil dit prachtige monument omtoveren tot een goedlopend horecabedrijf? Dat gaat heel veel geld kosten, terwijl het zeer de vraag is of dit rendabel is te maken, nog afgezien van de verwachte weerstand van omwonenden. Ook een combinatie van horeca en theater zal waarschijnlijk niet te realiseren zijn voor een ondernemer. Bovendien is deze combinatie reeds aanwezig in het huidige theater, dat voor de voorstellingen gebruik kan maken van de expertise van de directie van het Cultuurgebouw.

De sluiting vind ik ongehoord en getuigen van onbeschaamd onbehoorlijk bestuur van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie