De Aalsmeerderweg nummer 645.
De Aalsmeerderweg nummer 645. Google Maps

Legale wietkwekerij in Rijsenhout komt 600 meter verderop op de Aalsmeerderweg

1 februari 2024 om 11:50 Overig

RIJSENHOUT Het kiezen voor een nieuwe locatie lijkt geen belemmering te zijn voor de realisatie van een legale wietkwekerij in Rijsenhout. Die gaat nu komen op de Aalsmeerderweg 645, in plaats van de Aalsmeerderweg 685.  

De kweker heeft begin januari een nieuwe aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning om een kassencomplex in te richten voor een wietkwekerij. Die ligt 600 meter verderop tegen het industrieterrein in Rozenburg aan. De initiatiefnemer wil met de verplaatsing de directe omgeving ter hoogte van Aalsmeerderweg 685 minder belasten en bij directe buren zorgen wegnemen. In de buurt van de nieuwe locatie bevinden zich minder huishoudens.

LANDELIJKE PROEF

De kans op groen licht voor de verhuizing is groot. Maar omdat het door de ondernemer beoogde nieuwe perceel pal naast UNESCO-werelderfgoed ligt, moet de aanvraag nog wel worden getoetst aan de provinciale Omgevingsverordening. Ook zal het bouwplan worden beoordeeld door de commissie Omgevingskwaliteit. De kans is klein dat het past binnen het huidige bestemmingsplan. Dat moet dus worden aangepast. De burgemeester staat daar positief tegenover. 

Het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport ziet dankzij de insteek van Haarlemmermeer geen belemmering mee te werken aan de verhuizing. Wel laat het in een reactie aan de gemeente weten dat het de teler heeft gewezen op de geringe voortgang die sinds de aanwijzing van de locatie op 20 mei 2021 wordt waargenomen, en dat daardoor de vergunning mogelijk in gevaar komt.

Het kweken van cannabis in Rijsenhout valt onder een landelijke proef met de legale levering, in- en verkoop. Overigens is die proef fors vertraagd, want eigenlijk zou al in 2022  in Nederland ‘overheidswiet’ in een aantal geselecteerde coffeeshops moeten liggen. Pas sinds afgelopen december wordt de eerste legale wiet verkocht, en wel in negentien coffeeshops in Breda en Tilburg. De softdrug komt van drie telers en wordt op een beveiligde wijze naar de verkooppunten gebracht.

APRIL 2025

Het kan nog wel een tijdje duren voordat er wiet uit Haarlemmermeer in de shops ligt. De initiatiefnemer heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning op 30 december 2023 ingediend. Hij moet nog aanvullende informatie aanleveren. Zodra die binnen is, kan de aanvraag door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in behandeling worden genomen. 

Daarna is het afwachten hoe de aanvraag wordt beoordeeld, of er bezwaren komen, en of men daarna eventueel in beroep en in hoger beroep gaat. Ook is het de vraag wanneer de bouw kan beginnen en hoe lang die duurt. In het gunstigste geval zou volgens een gemeentewoordvoerder de kas er in april 2025 kunnen staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie