Uiteindelijk is het de mens die de trekker overhaalt, niet het wapen.
Uiteindelijk is het de mens die de trekker overhaalt, niet het wapen. Juan Vrijdag

Hoofddorpse schietsportvereniging 't Fort rekent af met vooroordelen

3 oktober 2019 om 12:53 Overig

HOOFDDORP Schietsportvereniging SV. 't Fort bestaat 35 jaar en vierde dat onlangs met een open dag. Dat de schietsport in Nederland soms in een kwaad daglicht staat, wijt voorzitter Robert Kortekaas aan vooroordelen. En daar rekent hij mee af: "Uiteindelijk is het de mens die de trekker overhaalt, niet het wapen." 

"Het is een geweldige sport", vertelt Robert. "Als mensen hier een proefles nemen en ze komen terug van de baan, willen ze eigenlijk niets anders meer. Het is gewoon enorm leuk om te doen. We hebben veel mensen die hier een of twee keer per week naartoe komen om hun hoofd even leeg te maken. Het leuke is bovendien dat we de afgelopen jaren ook zo'n dertig vrouwen erbij hebben gekregen. Dat maakt de club zeer divers. We hebben daarnaast verschillende wedstrijden om aan deel te nemen. Doordeweeks blijven na het trainen vaak nog mensen hangen om met elkaar een drankje te drinken. Dat maakt onze club ook écht gezellig."

VEILIGHEID De schietsport in Nederland zit momenteel sterk in de lift. Verenigingen krijgen steeds meer leden erbij, wat ook geldt voor SV. 't Fort. De Hoofddorpse vereniging is gevestigd langs de Hoofdvaart en heeft inmiddels honderden leden. De ambitie is er om de club de komende jaren groter te maken. Ondanks de groeiende schietsport in Nederland, is niet iedereen happig op de sport. "Dat is niet volledig terecht", vertelt Robert. "Wij hebben veiligheid namelijk hoog in het vaandel staan, op elk niveau. Of je een dodelijk wapen in handen hebt? Uiteindelijk is het de mens die de trekker overhaalt, niet het wapen. Zeggen we dat bijvoorbeeld ook over een honkbalknuppel?Voor mij is het een tool waarmee ik mijn sport uitoefen."

Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan, op elk niveau

STRAFBLAD De club is echter wel degelijk ervan bewust dat alleen de juiste mensen moeten worden toegelaten. Om deze reden vindt een behoorlijke screening plaats voordat iemand zich lid mag noemen. "Wanneer iemand zich inschrijft, zorgen we allereerst ervoor dat deze persoon wordt gecheckt. Heeft deze persoon een strafblad of crimineel verleden? Dan laten we hem niet toe. Bij goed doorkomen krijgt hij tien lessen met een instructeur, waarin hij de basis leert."

Mocht dat goed gaan dan komt hij in een traject van een half jaar waarin hij regelmatig bij de club moet verschijnen. "Als hij slechts twee keer komt opdagen, wordt hij simpelweg na het halve jaar van de club af gezet. Dit geldt ook als hij in het begin veel komt en later niet meer." Het doorstaan van het halve jaar zorgt ervoor dat de persoon zich officieel lid mag noemen. Lid zijn betekent overigens niet dat SV. 't Fort niets meer checkt. "Mocht ons bijvoorbeeld ter oren komen dat iemand ruzie heeft met zijn vrouw, dan zullen we altijd in gesprek gaan. Zo zorgen we dat de veiligheid voorop staat."

PROEFLESSEN Mochten mensen interesse hebben in de sport, dan kunnen ze tien proeflessen nemen. "Mensen leren hier dan de basis van de sport. Ook hebben we een sterke nadruk op het veilig transporteren van een wapen. Als je bijvoorbeeld je wapen pakt om te schieten, richt je deze nooit op een ander, ook al zit niets in het wapen."

Ook de basis van het schieten zit in de lessen. "Wat mensen als het lastigst ervaren? Toch wel de techniek, zoals het richten. Maar de ervaring leert dat mensen na een aantal keer al grote sprongen vooruit maken." De eerste anderhalf jaar schiet ze nog met een verenigingswapen, later nemen ze doorgaans hun eigen wapen mee. "Het is simpelweg lekkerder om met je eigen wapen te schieten, omdat de afstelling dan naar jouw wens is."

We willen graag jongere leden trekken, uiteraard met strakke begeleiding

12 TOT 16 JAAR Elke sportvereniging mag zélf de minimumleeftijd bepalen. Bij SV. 't Fort gold al jaren een leeftijd van 16 jaar, maar dit heeft de club veranderd. "We willen graag ook leden van tussen de 12 en 16 jaar trekken, uiteraard met strakke begeleiding. Zo leren zij al op een jonge leeftijd, alleen met luchtwapens, hoe de sport werkt en kunnen we het niveau van de vereniging omhoog brengen. Op latere leeftijd zijn ze dan al behendiger met een wapen, waardoor ze op wedstrijdniveau nog een hoger niveau kunnen behalen."

Jordi Smit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie