Geconcentreerd spelen de deelnemers hun bridgepartijen.
Geconcentreerd spelen de deelnemers hun bridgepartijen. Sociëteit de Harmonie

Bridgeclub De Harmonie viert 100-jarige bestaan

19 oktober 2019 om 08:34 Overig

HOOFDDORP In de Beurs in Hoofddorp werd op 12 juli 1919 Sociëteit De Harmonie opgericht. Een organisatie waar alleen heren welkom waren op de vrijdagavond. Naast de sigaren en een drankje werd er klaverjas, pandoer, bridge en biljart gespeeld. Van deze vereniging is na 100 jaar alleen het bridge, nu voor mannen en vrouwen, overgebleven.

In de statuten van de sociëteit De Harmonie staat vermeld dat er vier soorten leden zijn: de gewone leden, de ex leden, leden van verdienste en aspirant leden. Lid worden kon niet zomaar. Men moest voorgedragen worden en er was er ook een ballotagecommissie die aspirant leden beoordeelde. Dit laatste fenomeen werd, hoewel het al lang niet meer werd toegepast, officieel pas in 2012 afgeschaft. Tot 1965 was het een echte herensociëteit. Dames werden vanaf 1965 tot 1971 alleen toegelaten bij speciale gelegenheden. Dit omdat het de feestvreugde verhoogde. Pas in 1971 werd vastgelegd dat ook vrouwen lid konden worden, met 17 stemmen voor en 1 tegen.

Vanaf het begin waren er handgeschreven notulen waarin soms bijzondere gebeurtenissen werden vermeld. Zo besloot het bestuur in 1934 de heer De Zeeuw de orde van de Harten-Koning te verlenen: “vanwege het feit dat hij van het moed, beleid en trouw getuigde”. Opvallend genoeg is er nooit iemand tot Lid van Verdienste benoemd, hoewel dit wel mogelijk is. In 1934 was er een kerstdrive. De prijzen bij deze gelegenheid waren: Een doos sigaren, een kalkoen, een fazant, een haas en een konijn. Er was dus duidelijk een voorkeur voor gevogelte en wild.

In 1992 werd het klaverjassen door een gebrek aan belangstelling, gestaakt. Vanaf dat moment was er alleen nog bridge over. De sociëteit hield haar activiteiten na eerst te zijn begonnen in De Beurs lange tijd in De Landbouw. Nadat deze in 1968 gesloten werd keerde men terug naar De Beurs. Via De Deining op het marktplein en het sportcafé De Wissel, speelde men 3 jaar in het sportcomplex Koning Willem Alexander in Nieuw-Vennep. Afgelopen jaar keerde men weer terug in De Wissel.

Het jubileum feest zal op 9 november plaatsvinden in restaurant den Burgh in Hoofddorp. Alle leden hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om vanaf 11.00 uur in de ochtend deel te nemen aan een bridgedrive. Tussen de vier spellen door is er ruimte voor een lunch, drankjes en allerlei lekkernijen. De vereniging heeft op dit moment 61 leden, waarvan de meeste 75 plus zijn. Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe leden op de speelavonden op de donderdagavond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie