Afbeelding
Eric Hoenson

'Hotels melkkoe van de gemeente Haarlemmermeer'

11 november 2019 om 09:53 Overig

HAARLEMMERMEER De toeristenbelasting in gemeente Haarlemmermeer blijft voor Nederlandse begrippen ongekend hoog. Een gast in een hotel moet vanaf komend jaar liefst 6,05 procent van de kamerprijs bijbetalen, ruim boven het landelijk gemiddelde. Slechts Amsterdam en Zaanstad vragen meer. "De hotels zijn een melkkoe voor de gemeente," stelt Anke Somsen-Wijnia, voorzitter van de Koninklijke Nederlands Horecabond afdeling Haarlemmermeer dan ook.

"De toeristenbelasting is hier al jaren hoog. Tot voor een enkele jaren geleden waren we al blij als we met Amsterdam konden indexeren. Nu niet meer, want daar wil men naast een percentage een vast bedrag gaan rekenen, én belasting gaan heffen op ontbijt en diner," zegt Anke Somsen-Wijnia tevens eigenaar van Hotel Herbergh Amsterdam Airport in Badhoevedorp.

Wie voor 300 per nacht slaapt is bijna 20 euro aan toeristenbelasting kwijt!

"Zo ver gaat het hier nog niet, maar we krijgen nu ook al veel vragen over de hoogte en waarom er in percentage per kamer wordt gerekend en niet per gast. Het bedrag kan behoorlijk oplopen. Bij een kamer van 100 euro valt het nog mee, maar wie voor 300 per nacht slaapt is bijna 20 euro aan toeristenbelasting kwijt! Op jaarbasis praat je over 12 miljoen euro. We zijn een enorme melkkoe."

Marcel Duyvestijn woordvoerder van de gemeente: "De toeristenbelasting gaat deels naar de algemene middelen van de gemeente. Zo blijven belastingen voor inwoners laag. Het verlagen of het afschaffen van de toeristenbelasting is binnen de begroting niet te realiseren. Van de toeristenbelasting worden overigens ook voorzieningen betaald die van belang zijn voor het toerisme. Bijvoorbeeld het onderhoud aan wegen en groenvoorzieningen."

Anke Somsen-Wijnia weet wel betere doelen voor dit geld. "Zorg voor een eerlijk speelveld. Middenstand en horeca betalen ook geen belasting als er toeristen binnen komen. Dan heb ik het niet eens over Airbnb. Van het binnenstromende geld zouden er meer gecontroleerd moeten worden. Wij krijgen elke twee jaar controle op citytax, waarom gebeurt dat daar niet? Ook zou er vanuit de gemeente iemand moeten worden aangesteld om busshutles tussen hotels en Schiphol beter te reguleren. En voor de rest: zorg voor een citymanager die toeristen voor Haarlemmermeer probeert te trekken."

RUSTENDE JAGER Ook in hotel Rustende Jager in Nieuw-Vennep vindt men dat het anders moet. "Tien jaar geleden kregen we nog wel eens Nederlandse gasten, nu komen er nog vrijwel alleen buitenlandse zakenmensen. Ook krijgen we opmerkingen over het gebruik van een percentage wat betreft toeristenbelasting. Maar ja, bij een goedkope kamer valt de toeristenbelasting nog wel mee."Verblijf wordt vaak door een bedrijf betaald

Het lijkt er niet op dat de gemeente verandering gaat aanbrengen in het heffen van toeristenbelasting. Klachten uit andere hoeken zijn niet te verwachten. Volgens Duyvestijn overnachten er vooral zakelijke bezoekers in Haarlemmermeer. "En dat het verblijf wordt vaak door een bedrijf betaald."

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie