Afbeelding
Joop Touw

Debat in raad over Schiphol gaat alle kanten op

18 november 2019 om 09:38 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft donderdagavond een discussie gehouden over de toekomst van Schiphol maar of de toehoorders er nou veel wijzer van zijn geworden is zeer de vraag. Het debat schoot namelijk alle kanten op. Een heldere lijn was ver te zoeken.

Volgens D66-fractievoorzitter Joost Koomen was dat vooral de schuld van het college van burgemeester en wethouders en dan met name verantwoordelijk wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken. Die zou de gemeenteraad ten onrechte geen keuzen over Schiphol hebben voorgelegd, waardoor de raad niet goed wist waar ze nou eigenlijk over moesten praten. Koomen: "Ik kan zelf wel met een voorstel komen, maar ik vind dat toch vooral een taak van het college. Bovendien heb ik geen tien ambtenaren tot mijn beschikking om zo'n voorstel voor te bereiden."

De meeste fracties zijn voor meer meetpunten.De fractieleider van D66 deed niettemin zijn uiterste best om de discussie concreet te maken. Zo wilde hij van zijn collega's in de raad weten of ze meer of minder meetpunten willen om het vlieglawaai te meten. De meeste fracties zijn voor meer meetpunten.

SCHERPE TOON Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks zette aan het begin van het debat direct een scherpe toon neer door de gemeenteraad te verwijten dat zij tien jaar lang alles over haar kant heeft laten gaan als het om Schiphol gaat. Zij riep haar collega's op om hun rol op te eisen en niet alles aan het college te laten. 
Ballieux stelde dat wethouder Nobel uitsluitend het geluid van de coalitie laat horen en het standpunt van de voltallige raad negeert. Zij vroeg de wethouder een zogeheten position paper op te stellen zodra het kabinet de langverwachte Luchtvaartnota heeft uigebracht.

GLASHELDER Wethouder Nobel wierp de kritiek van GroenLinks verre van zich. Hij gaf aan dat de gemeente een brief van zeven kantjes naar minister Cora van Nieuwenhuizen heeft geschreven, waarin het standpunt van Haarlemmermeer glashelder uit de doeken wordt gedaan. Nobel wilde van Maaike Ballieux weten welke kritische punten zij nou in de brief heeft gemist. Volgens de wethouder kreeg hij geen helder antwoord op die vraag.

Er kan nauwelijks nog een passagier bij.UITGEGROEID CDA-fractievoorzitter Herman Koning stelde zich op het heldere standpunt dat Schiphol wel zo'n beetje uitgegroeid is. Er kan nauwelijks nog een passagier bij. "Uitbreiding lijkt echt niet meer mogelijk." Hij vroeg zich of een besluit over meer vliegbewegingen niet kan worden uitgesteld totdat het onderzoek van het RIVM naar de omvang van ultrafijnstof rond Schiphol klaar is. Wethouder Nobel vond dat geen goed idee, omdat luchtkwaliteit volgens hem één van de vele aspecten is waarmee rekening moet worden gehouden.

SPRAAKVERWARRING Het debat groeide soms uit tot een spraakverwarring, waarbij VVD-raadslid Katrijn Kliphuis verrassend tot de conclusie kwam dat Maaike Ballieux van GroenLinks opeens haar argumenten gebruikte om haar standpunt te onderbouwen.
De toehoorders waren toen al lang afgehaakt. Gelukkig krijgt de gemeenteraad ongetwijfeld nog een herkansing, want de toekomst van Schiphol blijft voorlopig wel op de politieke agenda staan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie