Franke van der Laan:
Franke van der Laan: "Ik word door sommige mensen gezien als lastig." Eigen Foto

Rechter beslist op 28 november over ontslag 'Mr Heimanshof' Franke van der Laan: Groene ruzie naar climax

26 november 2019 om 18:13 Overig

HOOFDDORP De rechter gaat zich deze week buigen over de de groene ruzie tussen 'Mr Heimanshof' Franke van der Laan en het bestuur van de Hoofddorpse heemtuin. "Ik was steeds bezig het mooie van De Heimanshof en de vereniging op de kaart te zetten", stelt de op staande voet ontslagen beheerder. Voorzitter Cor Mouwen zegt in een reactie dat Van der Laan een onjuist beeld neerzet van de redenen voor zijn ontslag.

We zitten op een cruciaal kruispunt voor het voortbestaan van De Heimanshof

"Het is links af of rechtsaf voor De Heimanshof", stelt Van der Laan. Hij werd begin juli op staande voet ontslagen door het bestuur, dat hem ook royeerde als lid. 28 november is er een rechtszaak over het ontslag, 3 december mogen de leden zich uitspreken over het royement.

Van der Laan: "We zitten op een cruciaal kruispunt voor het voortbestaan van De Heimanshof. Keert het terug naar binnen, of houdt het de koers van de laatste jaren? Ik hoop op een brede maatschappelijke discussie hierover."

De voorkeur van de 67-jarige natuurmens ligt voor de hand. Van der Laan is altijd en overal bezig met natuur en milieu en wil niets liever dan zoveel mogelijk mensen daarbij betrekken. Het liefst mobiliseert hij al het bedrijfsleven en alle overheden van de wereld om de aardbol te redden. Hij werkte voor de VN en voor enkele multinationals, werd bewierookt met onderscheidingen en prijzen, maar liep tegen een aantal muren op.

"Ik word door sommige mensen gezien als lastig. Ik ben een klokkenluider die wijst op de ongezonde spanning tussen mens en zijn leefomgeving. Dat wordt mij niet in dank afgenomen."

Wie zoekt vindt altijd wel een stok'

Na 25 jaar 'top down werken', switchtte Franke van der Laan naar 'button up' en meldde zich vastbesloten en met positieve instelling in zijn woonplaats als vrijwilliger bij De Heimanshof. "Ik trof daar een grijs ledenbestand aan, dat naar binnen gekeerd was op hun eigen natuurpareltje. Er werd één dag in de week gewerkt. Na een jaar zat ik in het bestuur en weer vier jaar later was ik beheerder. Steeds bezig om het mooie van de tuin en de vereniging op de kaart te zetten en te ecologisch beheer te exporteren".

"Zo kwam ruimte voor een GGZ groep, de avontuurlijke Struintuin, een programma voor ouders met kinderen en GreenTeens, boomplantdagen, tal van vrijwilligersprojecten en veel projecten buiten de tuin, zeven dagen per week activiteit."

De eerste scheurtjes tussen beheerder en bestuur kwamen in 2011 toen Van der Laan voor de Heimanshof een subsidie van 50.000 euro bij de provincie binnen sleepte, gevolgd door 310.000 van co-financiers. "Alles was rond, maar het bestuur wilde niet tekenen," zegt Van der Laan. "Toen heb ik Stichting MEERGroen opgericht en het geld alsnog gekregen. Daarmee hebben we nu 160 hectare in beheer, naast De Heimanshof."

Van der Laan zette de turbo op zijn missie om de bevolking en gemeente van Haarlemmermeer te interesseren voor natuur en milieu en werkte in twee part-time banen 1.800 uur voor De Heimanshof en 2.000 uur voor MEERGroen. In 2019 veroverde hij plek 21 in de Duurzame Top 100 van Nederland. Toch begon bestuur van De Heimanshof zich steeds meer te irriteren aan 'het brok levenskracht'. Hij zou de vereniging ten gronde brengen. Begin juli barstte de bom, vijf maanden voordat hij met pensioen moest, maar naar eigen zeggen nog 15 jaar niet wil.

"De exacte reden? Wie zoekt vindt altijd wel een stok om de hond te slaan. Het bestuur kijkt naar binnen, ik naar buiten, daar komt het op neer. Het is nu afwachten wat de rechter gaat beslissen, maar ik vrees het ergste. Belangrijker is wat de leden er van vinden, want het gaat over de toekomst van De Heimanshof. Ik hoop dat iedereen die wat van De Heimanshof vindt 3 december naar de ledenvergadering komt en zich uitspreek over deze situatie. Ik zette me altijd met hart en ziel voor de vereniging in. Ik verdien geen royering, maar eerder een standbeeld."

Franke van der Laan brengt hiermee schade toe aan de vereniging

REACTIE In een reactie laat voorzitter Cor Mouwen weten dat het bestuur van De Heimanshof het zeer te betreuren dat Franke van der Laan zijn ontslag op staande voet via de media uitvecht. "Hij brengt hiermee schade toe aan de vereniging. Zeker ook omdat hij wederom een onjuist beeld neerzet van de redenen voor zijn ontslag. De vereniging is gezond en draait op volle kracht door met veel nieuwe energie. Ondanks de afwezigheid van een beheerder is de tuin meer dan op orde en is het aantal vrijwilligers dat werkt in de tuin zelfs licht gestegen sinds zijn vertrek."


TOETSING "Tijdens de rechtszaak en op de Algemene Ledenvergadering gaat het niet over een brede maatschappelijke discussie over de toekomst van De Heimanshof. De rechter toetst of de gronden die wij als bestuur hebben voor het ontslag op staande voet terecht zijn. De leden spreken zich tijdens de Algemene Ledenvergadering op 3 december uit over het royement. De ontslag- en royementsgronden komen daar ter tafel, zoals dat hoort bij een geschil. De algemene ledenvergadering op 3 december is alleen toegankelijk voor leden en vrijwilligers van vereniging Vriendenkring De Heimanshof. "

Eric Hoenson

Afbeelding
Ecologisch beheer is ook appeltaart maken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie